20-годишната българска учителка Еси Феимова: Да, ще пиша двойки, ако заслужават!


Дата: 15/09, 19:31

Кадър ФБ, Еси Феимова

Еси Феимова е едва на 20 години

В навечерието на новата учебна година, образователната система в България се подготвя да посрещне своите възпитаници. Според официални данни, 2331 училища ще отворят врати за над 720 000 ученици от първи до дванадесети клас, като 58 000 от тях ще прекрачат училищния праг за първи път, пише "Дунав Мост"

Образователният сектор в страната разполага с внушителен човешки ресурс от над 92 000 учители и специалисти, работещи в детски градини и училища. Забележителен е фактът, че през последните три години към системата са се присъединили близо 10 000 млади педагози. Това подчертава нарастващата привлекателност на учителската професия, подкрепена и от факта, че България вече изпреварва страни като Полша и Латвия по размер на учителските възнаграждения.

Сред новите попълнения в учителските редици се откроява 20-годишната Еси Феимова, която от утре ще започне своя професионален път като преподавател по английски език в училище "Леонардо да Винчи" в град Русе. Феимова споделя своя ентусиазъм и амбиция: "Има една много тънка граница, която не бива да се прескача - да мога да запазя респекта на децата, защото за мен е много важно, когато вляза в класната стая да изляза от нея, знаейки, че съм дала поне 1% ново знание за децата." На въпрос от БНТ дали ще пише двойки, младата учителка категорично отговаря: "Ако заслужават, да."

Галя Александрова, директор на училище "Леонардо да Винчи", подчертава важността на адекватното заплащане за привличането на млади специалисти. Тя обаче отбелязва и предизвикателствата пред начинаещите учители: "Това, което стряска младите хора, е прекият досег с учениците. Децата са си такива, каквито са и ти трябва да се пречупиш през тяхната призма, за да могат да приемат твоя предмет."

За Еси Феимова финансовият аспект не е водещ мотив в избора ѝ на кариера. Тя оценява възможностите за международен обмен, които училището предлага чрез програмата "Еразъм": "Нашето училище пряко работи с "Еразъм" и имаме често пътувания по проекти из целия свят, което за мен е възможност в по-неофициална среда сред учениците да видя дали мислят достатъчно критично, дали работата, която вършим в училище реално действа в истинския свят."

Въпреки положителните тенденции, училище "Леонардо да Винчи" все още се сблъсква с предизвикателства при намирането на преподаватели по природни науки. За да запълни тези празнини, институцията разчита на сътрудничеството с Русенския университет и на опита на пенсионирани учители.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Слави Трифонов: Мога да бъда много груб, даже може да съм голяма гад. Първо, защото мога. И второ, защото имам основание
Дата: 18/09, 22:05

Куриоз в София: Младежи влязоха с взлом в ресторант и си приготвиха храна
Дата: 18/09, 21:58

Планът за победа на Украйна е напълно готов, обяви Зеленски
Дата: 18/09, 21:40

Утре рожден ден празнува един от най-любимите символи
Дата: 18/09, 21:34

Частният урок удари 40 лева
Дата: 18/09, 21:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия