Адвокат: Случаите с изоставени бебета зачестяват


Дата: 03/10, 16:06

Редактор: Недко Петров

Стопкадри Нова нюз

Адвокат в областта на семейното право обясни защо жената, която изостави бебето си в Айтос, няма да влезе в затвора.

Йорданка Бекирска разкри, че Наказателният кодекс предвижда от 2 до 3 години за подобно престъпление, но много трудно би могло в момента и в зависимост от състоянието на самата родителка, тя да бъде лишена от свобода.

Бекирска обаче смята, че е по-важно в обществото да намерим начин да идентифицираме проблемите и да сме достатъчно обозрими към риска, който съществува.

Според Закона за закрила на детето задължение да следят бременността е на директора на управителя на лечебното заведение, в което има родилно отделение, на личния лекар и изобщо на лекарите, които по някакъв начин са били въвлечени в проследяването на тая бременност, ако има такива обаче, каза Бекирска.

Бебето в Айтос обаче е било с пъпна връв и може да не е родено в болнична среда, но подобни раждания съществуват и без участието на медицински лица. Законовата рамка и всъщност този непосредствен риск от изоставяне на дете след раждане е залегнал в закона за закрила на детето и там е предвидена тази клауза от 2019 година. Законодателят е предвидил това, защото случаите наистина зачестиха и социалните служби са тези, които евентуално при идентификация на риск би следвало да помагат на родилките, добави по Нова нюз адвокатът. 

Бекирска уточни, че само за тази година има изоставено още едно бебе в Силистра през началото на септември, едно бебе в Айтос в началото на октомври, а малко преди това е имало няколко други случаи за миналата година и още един по-сериозен в Люлин преди една година.

Подобни случаи не са изобщо изолирани актове и е много важно да се говори за това, защото реално съдбата на тези деца може да се промени. Много хора чакат да  осиновят деца, и в момента се говори за сурогатно майчинство и за какво ли не, а просто има деца, които се раждат и са изоставени, без да има възможност някой да се погрижи за тях, заяви още Бекирска.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Защо гласуваме: Високите цени са проблем номер едно за българите
Дата: 03/10, 18:16

Варненец: Глутница агресивни кучета нападат преминаващи хора и деца в долна Трака
Дата: 03/10, 17:56

Направете важна крачка към новата си визия с МЦ Хейлан Варна
Дата: 03/10, 17:50

Ето къде няма ток във Варна и областта в следващите дни
Дата: 03/10, 17:47

Матева: ЦИК може да даде разрешение за сваляне на имунитета на задържания депутат
Дата: 03/10, 17:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия