Италия - Швейцария e първият осминафинал на европейското


Дата: 29/06, 08:37

Снимка: Pexels 

Непредсказуемият отбор на Швейцария и действащият шампион Италия ще поставят началото на елиминационната фаза на Европейското първенство в Германия с 1/8-финалния си сблъсък на “Олимпиащадион” в Берлин, който е днес с начален час 19:00.

Швейцарците заслужено се класираха за елиминациите на Евро 2024, след като не загубиха нито един от трите си досегашни мача. Те излязоха като втори в група А, събирайки 5 точки в своя актив, отстъпвайки единствено на Германия. Играчите на Мурат Якин първо победиха Унгария с 3:1, а след това направиха две ремита 1:1 с Шотландия и с “Маншафта”. В двубоя с британците те изоставаха в резултата, докато срещу домакина на турнира бяха на няколко минути от изненадващ успех. Така “кръстоносците” останаха със само една загуба в последните си 17 мача, в които записаха също така седем победи и цели девет ремита, допълва БНР. 

Италианците преодоляха “групата на смъртта” по изключително драматичен начин. Те също се класираха на второто място в своята група с 4 спечелени точки, завършвайки само зад лидера Испания. Съставът на Лучано Спалети започна успешно турнира след обрат за победа с 2:1 над аутсайдера Албания. В мача с испанците обаче “адзурите” бяха тотално надиграни и въпреки страхотните намеси на Джанлуиджи Донарума загубиха с 0:1 след автогол на Рикардо Калафиори. В решаващия сблъсък с Хърватия те изостанаха в резултата след попадение на Лука Модрич и бяха на секунди от загуба, която впоследствие щеше да ги изхвърли от турнира, но в самия край на мача резервата Матия Дзакани отбеляза гол, който донесе ценното реми 1:1. Като цяло, Италия не впечатли с изявите си в груповата фаза и така си навлече критики за представянето си, което не подхожда на тим, който защитава титлата си.

През последните 15 години двата тима пет пъти са се срещали помежду си, като в цели четири от случаите мачът е завършвал наравно. Единствената победа в тези срещи е на сметката на Италия, и то от предишното Европейско първенство, в което тимът спечели с убедителното 3:0 в груповата фаза. Въпреки това “Скуадра адзура” има неприятни спомени от последните си две срещи с Швейцария. Двата отбора бяха заедно в квалификациите за Мондиал 2022, като направиха две ремита - 0:0 в Базел и 1:1 в Рим. Любопитното е, че и в двете срещи Жоржиньо пропусна по една дузпа, която щеше да донесе успех за италианците. По този начин “часовникарите” спечелиха групата, завършвайки с две точки пред “адзурите”, и се класираха за Световното първенство в Катар. Четирикратният световен шампион пък трябваше да играе плейофи, в които обаче се провали и следователно пропусна второ поредно издание на турнира.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ниво 2 за ураган и торнадо до часове в България обяви "Метео Балканс"
Дата: 01/07, 12:05

Задържаха рецидивист във Варна за побой и грабежи
Дата: 01/07, 12:03

Доц. Бочева: От 2000-а година насам всяка е по-топла от предишната
Дата: 01/07, 11:53

САЩ предупредиха Северна Македония: Нови преговори с България няма да има. Това е много ясно
Дата: 01/07, 11:47

Треска за 5-те милиона долара за главата на Ружа Игнатова обхвана съседка на България
Дата: 01/07, 11:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия