Какво представлява патента върху изобретение и какви ползи носи на собственика?


Дата: 23/04, 11:48

Подаването на заявка за патент и процедура, която е регламентирана в Закона за патентите и регистрацията на полезни модели и в Наредбата за оформяне, подаване и експертиза на заявки за патенти. Сигурно повечето изобретатели и собственици на интелектуална собственост са наясно с трудностите, които са съпроводени от това действие. Затова е много по-добре да се възползвате от услугите на консултантска фирма, която щ ви представлява и ще подаде заявка на патент цена, която включва пакет от действия, спестяващи ви усилия, време и риск от откази.

Основни стъпки

Ясно е, че консултантите, които работят в тази сера и са наясно с всички процедури ще спазят прецизно списъка с изисквания по отношение на подаването на заявка за регистрация на патент. Но за вас като собственик на такъв интелектуален труд е добре са бъдете наясно с това през какви етапи се преминава и какво е необходимо да се представи като документация.

Основните стъпки, които са необходими за издаване на патент у нас са следните:

Процедурата е специфична и отнема време, а това определено налага прилагане използване на профсионални услуги, които биха ви спестили доста време, нерви и разходи.

Тарифи

Плащането към патентното ведомство е съобразно регламентирана тарифа. Разбира се за услугата при наемане на консултантска фирма също дължите съответните суми. Важно е да се подчертае, че когато предстои да наемете такива специалисти определящ е именно опита, който те имат по отношение на предоставянето на набора от услуги, които са определящи за това подадената заявка за патент да бъде коректно подготвена.

Стойността на самата услуга в случая зависи от няколко фактора. Това са:

Така, че самата цена, която ще бъде заплатена за такъв тип услуга реално е персонализирана спрямо спецификата на вашето изобретение и действията, които ще бъдат извършени спрямо неговото патентоване, за повече информация вижте този блог.

Всяко изобретение ли подлежи на патентоване?

Не винаги законодателя дава ясна дефиниция за това кой тип изобретения могат да бъдат патентовани. Предвид това, че системата за патентоване има за цел да насърчава иновациите то могат да бъдат обект на този режим дори странни изобретения, които нямат кой знае какви ползи от прилагането им.

Разбира се важно е да се консултирате с експерти, които биха ви дали конкретни насоки с оглед на това да се направи реална преценка на допустимостта на дадено изобретение и възможността за това за него да се получи патент. Затова и един основен компонент от самия процес за подаване на заявка включва и проучването, което по принцип отнема повече време.

При получаване на патент собственика на изобретените може да го предоставя на трети страни за използване при съответните договорни условия, от които да черпи някакъв материален или финансов дивидент.


*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спартак Варна се завърна в елита
Дата: 03/05, 19:49

Хороскоп за 4 май събота: Да не яде месо зодия
Дата: 03/05, 19:30

БТВ: За първи път в България опитват да направят изкуствен дъжд
Дата: 03/05, 19:26

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 19:20

Проливни дъждове на места в България в събота
Дата: 03/05, 19:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия