Преизчисляват пенсията ви за 2025 година по заявление в срок от вас


Дата: 30/09, 12:21

Пиксабей

Много полезна информация в Брой 3 на Информационния бюлетин на НОИ за т.г.

Ежегодно преизчисляване на пенсиите през 2024 г.

Освен служебно, пенсиите на работещите пенсионери, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест, могат да се преизчисляват и по заявление на самия пенсионер.

Преизчисляването на пенсиите на това основание се извършва всяка календарна година по еднократно подадено заявление от пенсионера. Необходимите условия, за да бъде включена една пенсия в съвкупността от пенсии, подлежащи на ежегодно преизчисляване, са: • пенсионерът да има придобит осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията му; • пенсионерът да е подал заявление с искане за преизчисляване на пенсията му с осигурителен стаж и осигурителен доход.

Основните характеристики на ежегодното преизчисляване могат да се обобщят така: При ежегодното преизчисляване на пенсията се изчислява нов размер на пенсията, като се взима предвид както допълнително придобитият от пенсионера осигурителен стаж, положен след пенсионирането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията му, така и осигурителният доход за този осигурителен стаж.

Това означава, че се изчисляват нов индивидуален коефициент и нов размер на пенсията. Когато новият индивидуален коефициент е по-нисък от определения преди преизчисляването на пенсията, новият размер на пенсията се определя само въз основа на данните за допълнително придобития осигурителен стаж от пенсионера.

Работещите пенсионери подават заявления в ТП на НОИ в свободен текст или по утвърден от управителя на НОИ образец (обр. УП-28). Заявлението за ежегодно преизчисляване на пенсията на едно лице с допълнително придобития осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането може да бъде подадено и едновременно със заявлението за отпускане на пенсията.

Преизчисляването на пенсиите се извършва веднъж в една календарна година.

В годината на подаване на заявлението пенсиите се преизчисляват от първо число на месеца, следващ месеца на самото подаване, както и от същата дата през всяка следваща календарна година. В случаите, когато едновременно със заявлението за отпускане на пенсия е подадено и заявление обр. УП-28, първото преизчисляване на новоотпуснатата пенсия се извършва през следващата календарна година от първо число на месеца, следващ същия календарен месец, в който е било подадено заявлението.

Пример: Заявлението за отпускане на пенсия е подадено на 3 юли 2024 г., като едновременно с него е подадено заявление обр. УП-28 за нейното преизчисляване.

Преизчисляването на пенсията на годишна база следва да бъде извършено, считано от 1 август 2025 г. и от същата дата през всяка следваща календарна година.

При преизчисляването се зачитат допълнително придобитите от пенсионера осигурителен стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, за времето до датата на самото преизчисляване. 22 Национален осигурителен институт Осигурителният стаж и осигурителният доход се зачитат въз основа на данните, които са налични в информационните системи на НОИ, а за самоосигуряващите се лица – на данните за внесените осигурителни вноски, които се отнасят за времето до края на месеца, предхождащ датата на преизчисляването, и са налични в регистрите на института. Четиримесечният срок за произнасяне на длъжностното лице по пенсионното осигуряване във връзка с ежегодното преизчисляване на пенсиите тече от: • датата на подаване на заявлението – в годината на подаването му; • датата, считано от която се преизчислява пенсията - първо число на същия месец, в който е извършено предходното преизчисляване.

В случай че преизчисляването на пенсията с наличните данни за придобития осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, новият размер на пенсията се определя само въз основа на данните за осигурителния стаж за същия период.

За да бъде по-благоприятно преизчисляването и с придобития осигурителен доход от лицето след пенсионирането му, е необходимо този доход да е достатъчно висок, за да доведе до изчисляване на по-висок индивидуален коефициент при определянето на размера на пенсията. Тъй като пенсионерите рядко работят при по-добри финансови условия след пенсионирането си, статистиката сочи, че само за около 30% от тях преизчисляването на пенсията се извършва и с наличните данни за допълнително придобития осигурителен доход. Когато към датата на преизчисляването не са налични данни за допълнително придобит осигурителен стаж и осигурителен доход за периода след отпускането, съответно - след последното преизчисляване на пенсията, длъжностното лице по пенсионното осигуряване постановява разпореждане за отказ за преизчисляване на пенсията. В този случай подаденото от пенсионера заявление за ежегодно преизчисляване на пенсията му губи своето действие и пенсията не подлежи на преизчисляване по този ред през следващите календарни години, освен ако пенсионерът не подаде отново заявление за ежегодното ѝ преизчисляване при наличие на придобит след пенсионирането осигурителен стаж и осигурителен доход.

При отказ за преизчисляване на пенсията и ако пенсионерът допълнително придобие осигурителен стаж през следваща календарна година, пенсията ще подлежи на служебно преизчисляване само въз основа на придобития осигурителен стаж. Няма ограничение относно кръга на лицата, които могат да подават заявление за ежегодно преизчисляване. Може да се преизчисли и пенсия на лице, на което служебно е зачетен целият положен след пенсионирането осигурителен стаж и същото е подало заявление обр. УП-28 с искане за преизчисляване и със съответния осигурителен доход.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Знамена от Hooligans1312 – Подкрепете своя отбор или мотоклуб!
Дата: 30/09, 14:32

Правителственият самолет излетя за Бейрут, евакуират българите
Дата: 30/09, 14:31

Есента в парфюми: Топ 10 дамски аромата за топлина и изтънченост
Дата: 30/09, 14:28

Най-добрите машинки за подстригване за прецизно оформяне и грижа
Дата: 30/09, 14:24

Пожар на турско летище наложи временно спиране на полетите
Дата: 30/09, 14:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия