Дезинтерия във Варна: Ето ги симптомите


Дата: 24/08, 13:04

Пиксабей

Регистрираха 2 случая на дизентерия през изминалата седмица във Варна. Това сочи справката на Регионалната здравна инспекция за периода 16-22 август.

Дизентерията (Шигелоза) е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от представителите на род Shigella. Протича с общи прояви на интоксикация и кървава диария – хемоколитен синдром.

Шигелозата е инфекциозно заболяване, което се среща само при човека. Резервоар и източник на инфекцията може да бъде болен или заразоносител. Инфекцията се предава по контактно-битов, воден и хранителен път. Заболяването е широко разпространеност и е с всеобща възприемчивост, предаде Черно море

Инкубационният период на дизентерията е около 1-3 дни. Началото е остро, с поява на висока температура – 39 градуса, главоболие, обща отпадналост. Появява се и диарийният синдром, който е водещ в симптоматиката. Той се изразява в коремни болки и обилни изпражнения в началото, които впоследствие стават оскъдни с наличие само на кръв и слуз в тях, т.нар. „дизентерийна храчка”. Болните се оплакват от коликообразни, силни коремни болки, повръщане. Диарията продължава 6-7 дни и може да се съпровожда от тенезми – силни, мъчителни, но неефективни позиви за дефекация. При преглед коремът е силно болезнен, с оживена перисталтика. При по-тежко протичане се засяга и общото състояние на организма: безсъние, главоболие, тахикардия, хипотония, подчертана слабост, апатия, безапетитие и др.

Усложнените клинични форми се дължат най-вече на язвените изменения на червото, които могат да доведат до перфорация, пролапс на ректума, вторични бактериални инфекции, илеус. При възрастни и новородени може да настъпи дехидратация и електролитни нарушения. Рядко могат да се наблюдават и усложнения от страна на централна нервна система – менингизъм (виж менингити), гърчове и др. В ранна детска възраст тежко усложнение е хемолитично-уремичен синдром (ХУС). Той се дължи на Shiga токсина и неговото действие върху ендотела на гломерулните капиляри на бъбрека. Изброените усложнения са били сравнително чести в миналото. Днес, поради съвременната ефективна антибиотична терапия, тяхното настъпване е по-рядко.

Чревни инфекции и салмонела продължават да мъчат варненци

Профилактиката на дизентерията трябва да се извършва на различни нива с провеждане на общопрофилактични хигиенни мерки. Необходим е строг контрол над източниците на водоснабдяване и хранителните предприятия. Висока лична хигиена на хранителните работници и внедряване на високоефективна система за обеззаразяване на каналните води.

РЗИ отчита и ръст на заболелите от салмонела през седмицата. 14 са новите случаи за периода 16 - 22 август. като 12 от тях са регистрирани на територията на областния център.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 05:20

Джокович пожела успех на България за "Купа Дейвис"
Дата: 13/09, 05:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 04:50

До 32 градуса в петък
Дата: 13/09, 04:00

На 13 септември рожден ден има Цветана Пиронкова
Дата: 13/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия