Украйна връща от чужбина мъжете за военна служба


Дата: 23/04, 15:25

Кадър Нова

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, докато украинската армия се бори да удържи фронтовата линия, а икономиката на страната страда от недостиг на работна ръка, предаде АФП, цитира БТА.

Този месец украинският президент Володмир Зеленски подписа нов закон, с който се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви днес министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", подчерта той.

Кулеба не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Бой в центъра на Габрово, има пострадали
Дата: 03/05, 17:56

Историк: Повечето мощи са плод на фантазия на тогавашния и сегашния човек
Дата: 03/05, 17:421 Коментар

В Австрия задържаха българин, превозвал нелегални мигранти в преустроен автомобил
Дата: 03/05, 17:40

МВнР издаде две предупреждения за сънародниците ни в чужбина
Дата: 03/05, 17:29

Орбан: Европейските лидери си играят с огъня, като се включват в конфликта в Украйна
Дата: 03/05, 17:161 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия