Русия отменя Шествието на Безсмъртния полк заради страх от атентати


Дата: 23/04, 15:47

Кадър Ютуб

Една традиция в Русия се отменя заради страх от атентати. 

Тази година няма да има традиционно шествие на Безсмъртния полк поради съществуващи заплахи за обществената безопасност, каза Елена Цунаева, съпредседател на Централния щаб на движението "Безсмъртният полк на Русия".

Централният щаб реши да не провежда марша лично през 2024 г. „поради съществуващи заплахи за обществената безопасност“, каза Цунаева на пресконференция във вторник.

Тя отбеляза, че тази година възпоменателните събития ще започнат на 1 май. Отново се предлага да се проведе кампания „Безсмъртен полк“ в обществения транспорт, в рамките на която се предлага да се поставят портрети на герои от Великата отечествена война върху автомобили.

Освен това организаторите предлагат да се поставят портрети на воден и въздушен транспорт, предаде Интерфакс.

„Друг формат, който стана търсен и ние също предлагаме да го продължим, е „Галерия на паметта“ На обществени места, паркове, площади предлагаме да поставим портрети на герои от Втората световна война, носители на орден. Слава, герои на Съветския съюз с информация за себе си, за своите подвизи“, добави Цунаева.

На свой ред министърът на образованието на Руската федерация Сергей Кравцов каза, че акцията ще се проведе в учебни заведения.

„Тази година имаме предвидени много патриотични събития и, разбира се, е много важно, че на 6 май във всички училища у нас от 1 до 11 клас ще има урок „Да говорим за важните неща“, който ще бъде. посветен на празника на Деня на победата“, каза Кравцов.

Той каза още, че от 6 до 8 май в училищата се предвиждат събития, свързани с акцията, наречена „Безсмъртните герои са близо до нас“.

Кравцов уточни, че препоръките за провеждане на акцията са изпратени до училищата, училищата ще могат сами да избират конкретни дати и формати.

Освен това на училищата се препоръчва да канят на събития участници от Великата отечествена война и участници в специална военна операция.

На училищата също се препоръчва да организират изложби за Деня на победата, чиито експонати могат да включват снимки на участници от Втората световна война, както и „Участници от Северния военен военен окръг с кратко описание на техните подвизи“.

„На 9 май препоръчваме, ако е възможно, провеждане на срещи и доброволно участие на родители и ученици, смятам, че много ще се отзоват“, добави той.

„Безсмъртният полк” е международно обществено гражданско-патриотично движение за съхраняване на паметта на поколението от Великата отечествена война. Всяка година в Деня на победата участниците в движението маршируват в колони по улиците на града със снимки на своите роднини, участвали във войната.

През 2020 и 2021 г. събитието „Безсмъртният полк“ се проведе на 9 май в онлайн формат поради епидемиологичната обстановка, свързана с коронавируса. През 2022 г. шествието се проведе в традиционния формат. През 2023 г. организаторите решиха да се откажат от традиционното шествие.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



4 май: Световен ден на „Междузвездни войни“
Дата: 04/05, 00:12

Пламен Гетов: Жика, знам, че гледаш Спартак от небето
Дата: 04/05, 00:01

На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Бритни Спиърс официално се разведе
Дата: 03/05, 23:45

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 23:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия