Сателитни снимки на Антарктида смразиха човечеството


Дата: 06/10, 20:38

Кадър Ютуб

Ново изследване показва, че части от ледената Антарктида се раззеленяват с растителен живот с тревожна скорост, тъй като регионът е обхванат от екстремни горещини. Откритието предизвиква безпокойство относно променящия се пейзаж на този огромен континент, съобщава CNN, цитира Днес.бг и БТА.

Учените са използвали сателитни изображения и данни, за да анализират нивата на растителност на Антарктическия полуостров, дълга планинска верига, която сочи на север към върха на Южна Америка и която се затопля много по-бързо от средното за света.

Учените са открили, че животът на растенията, предимно мъхове, се е увеличил в тази сурова среда повече от 10 пъти през последните четири десетилетия. Проучването е на учени от университетите в Ексетър и Хертфордшър в Англия и Британското антарктическо проучване, публикувано в петък в списанието Nature Geoscience.

Растителността е покривала по-малко от 0,4 квадратни мили от Антарктическия полуостров през 1986 г., но е достигнала почти 5 квадратни мили до 2021 г., установи проучването. Скоростта, с която регионът се озеленява в продължение на почти четири десетилетия, също се ускорява, като се ускорява с повече от 30% между 2016 г. и 2021 г.

Антарктида все още е покрита почти изцяло от сняг, лед и скали, тази малка зелена зона се е разраснала драстично от средата на 80-те години на миналия век, каза Томас Роланд, автор на изследването и учен по околната среда в Университета на Ексетър.

“Нашите констатации потвърждават, че влиянието на антропогенното изменение на климата няма граници в своя обхват“, каза Роланд пред CNN. “Дори на Антарктическия полуостров – този най-краен, отдалечен и изолиран регион на "пустота“ – пейзажът се променя и тези ефекти са видими от космоса.“

Антарктика, най-студеното място на Земята, наскоро беше обхваната от екстремни горещини.

Това лято части от ледения континент претърпяха рекордна гореща вълна с температури, покачващи се до 50 градуса по Фаренхайт над нормалното от средата на юли.

През март 2022 г. температурите в някои части на континента достигнаха до 70 градуса над нормалното, най-екстремните температурни отклонения, регистрирани някога в тази част на планетата.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Усмихната лондонска полицайка разплака половин България
Дата: 06/10, 22:19

Почина по-малкият брат на Мадона
Дата: 06/10, 22:16

Технологични иновации: как "умните" дрехи подобряват безопасността и контрола на работното място
Дата: 06/10, 22:10

Търсят се кръводарители за майка и децата ѝ, пострадали при катастрофа
Дата: 06/10, 22:09

От 11 октомври наблюдаваме комета в небето над България
Дата: 06/10, 21:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия