Д-р Николова разясни: Разлика между новите и старите ГМО няма, но NGT ще е безконтролно


Дата: 23/08, 16:51

Редактор: Юлия Георгиева, кадър YouTube/Мартин Карбовски

ГМО може да има дори във водката, ако е направена от ферментирала пшеница. ГМО съществува от над 20 години и досега никой не е изследвал за колко време то може да се изчисти. Така или иначе целенасочено в институтите и лабораториите не се правят такива изследвания. Кренвиршите имат ГМО - изменено ДНК. Това е генно инженерство, което променя клетката. Новите видове ГМО не се наричат така, а NGT (нови геномни техники). Казва се, че растенията, които се получават чрез тези техники, не са ГМО, което е абсурдно. Всеки знае, че всяка промяна в генома ства чрез методите на генното инженерство. 

Това обясни д-р Светла Николова пред Мартин Карбовски в канала на журналиста в YouTube. 

Лобите в ЕК казва, че природата може да прави малки случайни мутации. Това е вярно, но трябва да подчертаем, че природата прави тези съвсем дребни нкорекции в продължение на хиляди години. Земеделците също правят селекции на сортове, но това също отнема дълги години. Новите генетични промени обаче не са като тези в природата, както се твърди, защото могат да се правят с новите техники мутации, но те не могат да бъдат вследствие на естествени промени, а чрез изрязване и пренареждане, което се прави по шаблон извън клетката. Така че има внасяне на външен ген в приемния организъм. Което всъщност означава, че тези нови технологии като резултат е същото като досегашното ГМО, обясни тя. 

В ЕК в момента отделят старите ГМО от новите. Европа е почти предпазена от старите ГМО, има ги само в Испания и Португалия - един царевичен хибрид. И всъщност като отделят старата технология от новата в комисията казват, че новите технологии постигат мутации като в природата, затова няма да има оценка на риска, няма да има етикетиране, няма да има проверки, обясни тя.

Т.е. чистата до този момент от ГМО Европа допуска ГМО и започва да го внася. Лошото е, че като страна членка на ЕС трябва да приемем този регламент с точките и запетайките, всичко трябва да се спазва. Тоест България не може да наложи мораториум на тези модифицирани култури вече, коментира д-р Николова. 

Регламентът все още не е приет, не е в сила, но се правят усилия за това, уточни тя. 

Досега за старите ГМО се правеха оценки на риска, изискваха се огромни процедури за въздействието им, а сега с новите ГМО няма да е така, предупреди тя. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Харис: Дължим още един дебат на американските избиратели
Дата: 13/09, 01:10

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 13/09, 01:00

Хиляди на крака пред Лили Иванова в Пловдив тази вечер
Дата: 13/09, 00:44

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 13/09, 00:30

Дел Потро с прощален мач през декември
Дата: 13/09, 00:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия