Купете апартамент или кило злато, а еврото е химера през 2026, съветва финансист


Дата: 03/07, 10:42

Кадър Блумбър и Пиксабей 

Много хора се чудят какво да правят, за да спасят парите си от инфлация. 

"Какво могат да направят хората - да си купят апартамент или 1 килограм злато. Но по правилното е да се обърнат към инвестиционен посредник, който да им оформи един портфейл от акции", каза  финансов трейдър, инвеститор и фонд мениджър Бисер Варчев пред Блиц.

"Например ние в момента правим портфейли, като в тях основно се залага на така наречената "великолепна седморка". Това представлява акциите на всички компании в света като Tesla, Amazon, Apple, Google и други.

Тези са основните компании, които се занимават с разработването и усъвършенстването на изкуствения интелект. Има още много мегдан да се влагат пари в развиването на изкуствения интелект чрез тези компании, но това не трябва да става сляпо.

Като цяло в имоти точно в този момент не трябва да се инвестира, защото те са в низходяща скала. Златото е на тавана си, а ние никога не купуваме нищо, което е на тавана си.

На този етап бих препоръчал лицензирани инвестиционни посредници, които да ви изградят портфейл."

- Миналата седмица официално стана ясно, че влизането на България в Еврозоната се отлага. Как ще коментирате тази новина?

- Това развитие беше абсолютно сигурно и ясно. Изненадата за мен е фактът, че го обявиха толкова официално и то още сега, което показва, че Европейският съюз побърза да се застрахова и директно ни вдигна жълт картон.

Това, че единственият проблем у нас е инфлацията, е политическа дъвка. Първо, ние трябва да овладеем инфлацията в осреднения процент, който ЕК и ЕЦБ са казали за една година.

И още нещо, за което никой не говори - тази осреднена цифра на процента инфлация трябва да бъде една година назад за съответната страна. Тоест, ако ние сега овладеем средния процент инфлация за последните 12 месеца, ние трябва да направим това и за следващите 12 месеца в същия този процент, за да сме достигнали критерия.

Друг проблем е бюджетният дефицит. Ние нямаме правителство и се харчат пари за какво ли не. Там сме в много голям риск. Ние ще се справим по инерция с инфлацията, обаче ще увеличим бюджетния дефицит с над 3 %.

Всичко това, обаче, не е толкова интересно. Единият голям проблем е, че ние нямаме стабилно правителство и няма изгледи скоро да се случи това. ЕК затова казва, че може да ни приемат в Еврозоната чак през 2026 година. Причината е, че те искат да видят стабилен кабинет.

Ако продължава тази несигурност у нас и се съставят нови и нови правителства, хората може да излязат по улиците на протести. По този начин ние ще вкараме дисбаланс в структурата на Еврозоната.

Втората основна причина, за да не ни приемат е, че България не се е самоопределила ясно и категорично дали е проруска република или е членка на НАТО и ЕС. Всеизвестно е, че в българското общество има много голямо разделение, свързано с Русия и Запада.

Те очакват от нас ние ясно да заявим, че не сме на страната на Москва, но това не се случва. Така че за мен приемането ни в Еврозоната през 2026 година е химера.

Продължение в https://blitz.bg/intervyu/ekspertt-varchev-oglasi-pred-blits-shokirashchi-danni-za-imotite-i-zlatoto-u-nas-i-zashcho-vlizaneto-ni-v-evrozonata-e-khimera_news1025807.html



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ураганът "Берил" достигна мексиканското крайбрежие
Дата: 05/07, 18:56

Абсолютен потрес на летище София: Задържаха трима монаси на Далай лама, мислят ги за бежанци
Дата: 05/07, 18:56

Камион спука гума преди Кривия тунел и предизвика огромно задръстване в Кресненското дефиле
Дата: 05/07, 18:43

Андрея Банда Банда се обясни на Божинов пред цяла България: Ти си ми любимия от двамата
Дата: 05/07, 18:411 Коментар

Изненада във времето за един ден обяви "Метео Балканс"
Дата: 05/07, 18:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия