Държавата е готова да въведе безплатни тестове срещу коклюш


Дата: 23/04, 20:45

Снимка Pixabay

Себестойността на един тест е между 25-30 лева. На тази база министерството отпуска средства, като в момента са осигурени към Столична РЗИ и Националния център. Работим за големите градове, където нямат РЗИ-тата, а съвременно с университетските болници ще се извършват тези изследвания. Това заяви здравният министър Галя Кондева по време на изслушването си в Комисията по здравеопазване в парламента във връзка с разпространението на коклюш у нас, цитирана от БТА. 

Обсъжда се идеята за въвеждане и финансиране на безплатни PCR тестове. За да се случи това обаче ще са необходими допълнителни средства: "Не е невъзможно. Принципно се обсъжда, но на този етап в разговорите с доц. Кунчев имаме готовност да предложим допълнително финансиране, ако тенденцията го налага", каза здравният министър. 

"Не можем да поемем желанията на всички. Затова сме посочили конкретни критерии, които целят освен да предотвратят усложняване, да не се стигне до фатални изходи", обясни министърът. 

От Министерството на здравеопазването обмислят дали да не се направят промени в имунизационния календар във връзка със скока на заболелите от коклюш. 

"Предстои в момента получаване в министерството на становище на Националния експертен съвет по имунизации. Отправили сме към тях искане за компетентно мнение от тях по двете теми - имунизация на бременни и имунизация на възрастни, както и евентуална промяна в имунизационния календар", каза министър Кондева.

Основна задача на здравните власти обаче оставя предпазването на новородените и малките деца от тежко протичане на заболяването.

"С нарастване на възрастта постваксиналната защита намалява, но пък при възрастните и подрастващите заболяването протича по-леко", обясни министърът. 

При възникване на извънредна епидемична обстановка от Министерството на здравеопазването са готови да въведат задължителна имунизация и реимунизация за определени групи, които не са посочени в имунизационния календар. 

"Прегледахме внимателно кратките характеристики на наличните продукти и практиките в някои държави и установихме, че бихме могли при наличие на такава необходимост да разпоредим да започне на ваксинацията новородените две седмици преди достигане двумесечната възраст", каза здравният министър Галя Кондева. 

Здравният министър каза, че в момента в страната има налични 650 дози от ваксината "Бустрикс" в аптечната мрежа. В петък се очакват още 2000 дози от този вид, които ще бъдат разпространени в аптеките в началото на следващата седмица. 

В Столичното РЗИ има между 500 и 1000 тестове за коклюш. Професор Ива Христова увери, че в Националния център по заразни и паразитни болести има достатъчно от тях.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масов бой между тийнейджъри в Габрово
Дата: 04/05, 00:50

Грозни сцени след мач от Евролигата в Турция
Дата: 04/05, 00:36

4 май: Световен ден на „Междузвездни войни“
Дата: 04/05, 00:12

Пламен Гетов: Жика, знам, че гледаш Спартак от небето
Дата: 04/05, 00:01

На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия