Евтин уред от китайските онлайн магазини може да подпали целия ви блок


Дата: 08/07, 09:51

Пиксабей

"Сайтовете за пазаруване с китайски стоки у нас са не само много популярни, но са и във възходящ тренд, ще стават още по-популярни. 2 милиарда и 300 милиона пратки са доставени миналата година в Европа. Това са горе-долу по пет пратки средно на човек“. Това коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители", предаде Фокус

Преди дни стана ясно, че Европейският съюз планира да въведе мита за всички стоки от китайските сайтове за електронна търговия, сред тях и най-популярните за търговия на дребно. Това твърди "Файненшъл таймс", като се позовава на свои източници.

"Като се има предвид, че не всеки пазарува онлайн, това означава, че до тези, които пазаруват, вероятно стигат до 10 пратки на година“, посочи още Богомил Николов.

Той уточни, че това са данни за 2023 година и че през последните 12 месеца може да има още по-висок ръст.

"Най-много се пазаруват дрехи, стоки за дома, електрически уреди, детски играчки. Специално подчертавам детските играчки и електрическите уреди, защото при тях и рисковете са най-големи. Всеизвестно е, че ЕС има най-строгите изисквания и критерии за качество и безопасност, особено когато става въпрос за детски играчки и електроуреди“, коментира експертът пред bTV.

"Сега тези сайтове са едни от източниците на риск – едни от най-големите доставчици на риск в Европа. Пратките, които са на стойност под 150 евро, не се обмитяват – минават по една лека процедура пред митниците, проверките за безопасност и качество са занижени. Проверки вероятно се правят на случаен принцип, но на много малка извадка“, обясни Богомил Николов.

"Предложението на комисията, въпреки че още не е официализирано, е да се обмитяват и тези пратки на стойност под 150 евро. Това не е пряко насочено срещу най-популярните сайтове за търговия, а срещу стоките с ниска стойност. Това е пробив в сигурността – така минават стоките второ и трето качество, тези, които не са безопасни. А са и източник на нелоялна търговия – често не плащат и мита, и ДДС. Това е и обяснението за ниските цени – освен ниското качество“, коментира още той.

"Митническите налози няма да се променят, просто те ще се предлагат и върху малките пратки. Една рокля може да се оцвети както с багрило, разрешено в Европа, така и с такова, което не е разрешено. Това може да направи съответната рокля по-опасна и да се чудите после защо имате обриви“, поясни експертът.

Той изрази съжаление, че в България няма ясни статистики колко хора са пострадали от китайските стоки, които са закупили и припомни случай със запалила се тротинетка в гаража.

"Едно такова устройство може да запали цялата сграда", посочи Богомил Николов.

"Европейското законодателство изсиква гаранции, а не просто да хвърляте боб дали ще ви се уважат правата, или не и дали търговецът ще има добра воля, или не. Някои хора ще си искат ниските цени, други ще осъзнават, че това е правилно. Това е справедливо и води до безопасност", обясни още той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Състоянието на доброволеца, пострадал при гасенето на пожара в Сакар, остава критично
Дата: 18/07, 19:12

Татяна Дончева: Партиите превърнаха парламента в Хайд парк
Дата: 18/07, 18:53

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след тежък инцидент на морето
Дата: 18/07, 18:481 Коментар

Тошко Йорданов: Трябва да хвърчат глави, не само на вътрешния министър
Дата: 18/07, 18:34

Пет идеи за вкусен летен обяд с до 50% отстъпка от Lidl
Дата: 18/07, 18:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия