Шеф на БЧК обясни как се оказва първа помощ на поразен от мълния


Дата: 23/07, 20:13

Редактор: Недко Петров

Стопкадри бТВ

Заместник-генералния директор на БЧК обясни как трябва да окажем първа помощ на ударен от мълния човек.

Според д-р Надежда Тодоровска е много относително да се твърди какво може да се направи, защото зависи какви са пораженията върху човека, който е поразен.

Най-страшно е, когато са блокирани центъра на дишане и човекът не може да диша и няма пулс. Тогава мозъкът на пострадалия спира да се зарежда с кислород и на практика, ако не му се окаже веднага изкуствено дишане и индиректен сърдечен масаж, след пет минути той на практика ще изпадне в клинична смърт, заяви по бТВ Тодоровска.

Но човек, когато дори не диша, той все още е жив, защото в клетките има остатъчен кислород, с който работят и когато има тази възможност, човекът, който оказва първа помощ, е необходимо да обезопаси мястото, така че да бъде безопасно и за самия него, а не само за този, който е пострадал. Това означава тялото на пострадалия да се отдели от мократа и влажна почва с одеяло или яке, и да се премахнат всички метални предмети и телефона му от него, добяви тя.

След това може да се пристъпи към съответните действия. Всъщност дали ще говорим за оказване на първа помощ, изкуствен масаж и сърдечен масаж или действие при изгаряния, при кръвотечение и така нататък, тези неща се учат във всички базисни курсове на Български червен кръст. И след тези инциденти, които ни сполетяват на пътя, при някакво бедствие, наводнение, пожар и така нататък, може да се реагира на базата на едни общи познания, които могат да бъдат придобити в спокойно време, каза още лекарят.

Д-р Тодоровска допълни, че мълниите се привличат от електрическите уреди и телефоните, а мълнията може да ни удари не само в планините, но и на голф игрището, и в лодката, когато сме в морето и езерото.

240 000 хора в света годишно са ранени от мълнии, така че ние не правим изключение. Но зачестиха тези случаи, защото се движим активно с нашите приятели телефоните и те са естествена антена към привличането на мълнии, коментира д-р Тодоровска.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ириней Константинов: Всички обичат себе си в политиката, но не и идеята ѝ
Дата: 07/09, 06:00

Най-тънкият сгъваем смартфон в света HONOR Magic V3 е наличен за предварителни поръчки от А1
Дата: 07/09, 05:50

Отложиха за след изборите произнасянето на присъда срещу Тръмп
Дата: 07/09, 05:00

Дъжд на много места в събота
Дата: 07/09, 04:00

На 7 септември рожден ден има Стефан Рядков
Дата: 07/09, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия