Според Абровски: Хора за гасене на пожарите има, но няма техника


Дата: 23/07, 21:43

кадър БНТ

Огнената стихия, която е от миналата седмица, постепенно се овладява. В голяма степен пожарите са следствие на човешка грешка. Това каза в студиото на "Денят ON AIR” Пламен Абровски, адвокат по земеделско право.

“Втората причина - хвърлена бутилка в ливада - при такава горещина, при напичане се превръща в лупа, пали пожар и всичко тръгва. Тук някъде може да има и умишлен пожар, но за мен в 99% става въпрос за човешка грешка или немарливост", коментира Абровски.

По думите му е прекалено конспиративно и грозно пожарите да са били умишлени посочи, че циклично вяска година се говори първо за  наваднения, после за градушки и горски пожари.

Адвокатът сподели, че хора за гасене на пожарите има, техниката липсва и не е купувана с години.

“В огромната си част пожарите започват в горски територии. За горските територии отговарят държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Питайте министъра кога са купувани водоноски, с които в пресечен терен да може да се гаси пожар - повече от 8-9 г.", заяви Абровски.

В ефира на Bulgaria ON AIR Абровски посочи, че първите хора, които отиват на терен при горски пожар са горските служители. Ако не успеят да овладеят пламъците, се намесват  от "Гражданска защита", "Пожарна безопасност", военните.

"Пожарът като дойде до ръба на селото, когато видиш 20 м огнена стена, как ще я спреш? Обикновено тези населени места граничат с гора. Горските служители правят всичко възможно, но няма техника. Една водоноска е пикап с един тон вода, не е много вода, но може да стигне в подходящия момент на подходящото място", даде пример адвокатът по земеделско право.

Абровски коментира и варианта за компенсация от ЕС на земеделските производители.

"Това е индивидуален де минимис - идвам и на вас давам 25 000, защото сте пострадал. Те са за 3 г., ако предните 2 г. сте взимали де минимис, той се калкулира в тази сума, ако не сте взели и догодина дойде пожар, няма да може да вземете тогава", уточни юристът.

Основният проблем според него е липсата на дългосрочна визия за превенция на пожари, наводнения, градушки.
"Ние не можем да сме евтини на брашното, скъпи на триците. Ситуацията в момента е продукт на липсата на мисъл от много време насам. Важни са им краткосрочните мерки - за трактори и напояване", каза Пламен Абровски.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 07/09, 07:34

Прощаваме се с журналиста Иван Гарелов
Дата: 07/09, 07:32

Предупреждение за дъжд и гръмотевици в Източна България
Дата: 07/09, 07:24

На днешната дата в историята
Дата: 07/09, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 07/09, 07:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия