Атанас Запрянов: За следващия военен парад може да се включат първите изтребители F-16


Дата: 06/05, 09:09

Редактор: Александър Дечев

Кадър: БТВ

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов даде интервю пред БТВ по повод днешния празник.

"През последните години градивното начало в нашите въоръжени сили е факт. Имам предвид преди всичко увеличаването на инвестициите в отбраната, нарастването на военния бюджет, тази година достигнахме 2,05 процента от БВП за отбраната. Догодина ще се вдигне още. Това ни дава повод за оптимизъм. Така критикуваното дълго време ресурсно недоосигуряване на отбраната приключва. Държавата започва да отделя все повече ресурси. Надявам се служебният кабинет да продължи да надгражда и следващото правителство да не започва от нулата, за да продължи това градивно начало", каза той.

"Ние сме член на НАТО, за да ползваме защитата на колективната система. България е член на най-мощния военен съюз в света, който има абсолютно военно превъзходство към която и да е страна. Така че ние градим нашата отбрана и съгласно програмата на НАТО. Ние не си представяме самостоятелна национална отбрана. Това е абсолютна гаранция за нашата териториална цялост. Ние все още трябва да модернизираме нашите въоръжени сили. Този процес е стартирал и върви успешно. Чакаме новите самолети, чакаме новите военни машини, новите кораби. Договорите се изпълняват в график. Има и други проекти, които ще стартират скоро. Нови зенитни ракетни комплекси, нови брегови комплекси и много други системи за бойна поддръжка, за бойно осигуряване, дронове трябва да се предоставят.

Граф Игнатиево я изграждаме като съвременна модерна база по стандартите на НАТО. Инвестицията е 300-400 милиона. И не е свързана само с приемането на F-16. Надявам се първите три самолета F-16 да пристигнат в края на първото тримесечие догодина. И ако нашите пилоти, те се учат там, са готови, наистина да участват в парада. Вече седем от нашите самолети са в различна фаза на монтаж. Първите два ще ни бъдат предоставени тази есен. Ще ги оставим техниците там да се обучават. Имаме там в момента 14 пилоти, двама от тях ще завършат тази година. Останалите в различни срокове ще завършат. Така че догодина когато дойдат всичките осем самолета от първия договор ще имаме достатъчно пилоти за тяхното експлоатиране", завърши министърът.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Млад българин загина при нелеп инцидент в Нидерландия
Дата: 19/05, 09:22

100 ухапани от кърлежи във Варна за 2 седмици
Дата: 19/05, 09:00

Мъжът, който откри Александър: Беше много далеч от показанията на полицаите и родителите
Дата: 19/05, 08:40

Интензивен е трафикът на границата с Румъния
Дата: 19/05, 08:19

Отново избори за Сливенски митрополит днес
Дата: 19/05, 07:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия