Варненец от 14-ия етаж на блока: За първи път виждам такова насекомо във Варна


Дата: 29/06, 12:18

Кадър Забелязано във Варна, С. Стоянов

Варненец сигнализира, че е видял за първи път цикада и то на 14-ия етаж на блока.

"За пръв път виждам такова насекомо във Варна. В Гугъл ми излиза,че е Цикада. Изглежда ми дружелюбно,но се чудя,как не го е домързяло да долети,чак на 14-ти етаж!", пише гражданинът.

Разбира се, постът му в социалните мрежи предизвика вълна от коментари.

"Може да го сложите в бурканче и да го пуснете в парк/гора. Всяко живо същество си има своето предназначение и ползи за света, дори и ние да не ги разбираме! "

"По цяло лято скрибуцат."

"Отиди на Фичоза, да видиш какво става от цикади..."

"Цикадите никак не са безобидни. Но, ако не ги закачате и не се чувстват застрашени, нищо не правят. Ние често намираме хининови обвивки от цикади, защото са си харесали една каталпа в двора и се крият под листата й. Засега не си пречим и съжителстваме без проблем. Те - далеч, в двора, ние навсякъде другаде, дори и в близост. 😃

Обвивките, които оставят са големи почти колкото показалеца на ръката. Интересни са…

Според мен са доста по-големи от това насекомо, но… може и да е цикадка."

"Дано не се засели вътре в дома ви. Издава пронизителни писъци и няма нито сън , нито мир"

"Ще го видите отново чак след 13 или 17 години."

"Между муха и скакалец, и аз напоследък виждам доста странни изчадия🫢"

Това е цикадата, типично за Средиземноморието насекомо, което от няколко години се забелязва във Варна. Близо 17-годишната продължителност на живота на цикадите е една от най-дългите сред насекомите, но само малка част от това време се прекарва над земята. Останалата част от живота им те прекарват под земята като се хранят с течност от корените на растенията. През дългите си години под почвата те сменят пет пъти своите екзоскелети – процес, известен като линеене.

Едно от най-мистериозните насекоми нападна Варна. Песента на мъжките се носи надалеч, като освен и силна, тя се чува през светлата част на денонощието (прилича на развален климатик, като звука е много по-мощен).

Това е цикадата, типично за Средиземноморието насекомо, което от няколко години се забелязва във Варна. Близо 17-годишната продължителност на живота на цикадите е една от най-дългите сред насекомите, но само малка част от това време се прекарва над земята. Останалата част от живота им те прекарват под земята като се хранят с течност от корените на растенията. През дългите си години под почвата те сменят пет пъти своите екзоскелети – процес, известен като линеене.

Изключително запомнящото се "пеене“ на мъжките цикади се произвежда основно и при повечето видове с помощта на специална структура, наречена тимбал, двойка от които лежи под всяка страна на предната коремна област. Структурата се извива чрез мускулно действие и тъй като е направена от резилин, се разкопчава бързо при отпускане на мускулите, издавайки характерните си звуци. Някои цикади обаче имат механизми за стридулация, понякога в допълнение към тимбалите.

Цикадите са представени в литературата от времето на Илиада на Омир и като мотиви в декоративното изкуство от китайската династия Шан (1766–1122 пр. Хр.). Те са описани от Аристотел в неговата История на животните и от Плиний Стари в неговата Естествена история; техният механизъм за производство на звук е споменат от Хезиод в поемата му "Работа и дни": "когато Сколимус цъфти и мелодичният Тетикс, седнал на дървото си в уморения летен сезон, издава изпод крилете си своята пронизителна песен". В класическия китайски роман от 14-ти век "Романтиката на трите кралства“ Диаочан е взела името си от опашките от самур и нефритовите декорации във формата на цикади, които украсяват шапките на високопоставени служители.

От близо 10 години цикади, които са южни насекоми, се забелязват във Варна. За първи път преди 7 те създадоха проблем на растенията и бе обсъждан варианта да бъдат внесени специални оси, които са естествен враг.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Щангистите на „Титан“ взеха 93 медала от държавното
Дата: 01/07, 15:29

Доналд Туск: Голяма опасност е надвиснала над Франция
Дата: 01/07, 15:23

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 01/07, 15:19

Криси Патрашкова шашна с розова прическа, но претърпя голям провал
Дата: 01/07, 15:18

Осигуриха спасители за седем неохраняеми плажа край Варна
Дата: 01/07, 15:12

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия