Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове


Дата: 19/05, 00:43

Само за изминалата година са станали близо 1000 тежки катастрофи, причинени от шофьори със стаж под две години. 25% от младите шофьори участват в пътни инциденти, а десетки загиват зад волана.

Безразсъдство и високо самочувствие са качествата, които "натискат" педала на газта на мощни автомобили, които са управлявани от деца-шофьори. Често те са провокирани от употребата на наркотици и алкохол. Но никой не е готов за последствията.

"Не е нормално на един абитуриент, на един млад човек, който току-що е взел книжка да му дадеш възможност да кара мощна кола. Това е да заредиш един пистолет и да го дадеш в ръцете на малко дете", коментира Валентин Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Съсловни организации настояват процесът на обучение да бъде дигитализиран. Така ще се следи през какви маршрути е карал курсистът, какви опасности е срещнал по пътя и придобил ли е необходимите умения.

"В този бранш има сериозен сив сектор. Не се дават 31 часа, които трябва да се дават за кормуване. Не се излиза на магистрала, не се кара в тъмната част на деня", посочи Валентин Тодоров пред обществената телевизия.

"Масово в момента не се кара по автомагистрали, по скоростни пътища. И след това, когато един курсист е карал с инструктора само с 40 км/ч, вземе си свидетелството, и се качи на автомагистрала, той никога не се е движил с такава скорост", добави Георги Бързаков – специалист по пътна безопасност.

Субективните фактори, които имат значение на пътя: възпитанието вкъщи и отговорността на родителите към младите шофьори.

"Според мен още от семейството трябва да тръгне това - внимавайте как шофирате, вие сте отговорни и за другите, и за себе си", каза Анна Ризова – шофьор, предава burgas24.bg.

Десетки европейски страни са въвели допълнителни изисквания за младите шофьори. Практики, които могат да бъдат внедрени и в нашето законодателство. Управляващите, обаче все нямат време за това, казват пътни експерти. Междувременно десетки младежи загиват на пътя.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масово правите голяма грешка с детското столче в колата
Дата: 02/06, 13:20

Български държавен завод пуска в производство дрон за 2000 лева, който ще унищожава танкове по 15 милиона евро
Дата: 02/06, 13:11

Смразяваща вест за Гари Каспаров
Дата: 02/06, 13:08

Точно 7 минути преди сирените да завият в България силно земетресение разлюля Гърция
Дата: 02/06, 13:06

Всички българи родени след 31 декември 1959 година са уведомени за парите си за пенсия
Дата: 02/06, 13:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия