Открийте 10-те разлики: От морски символ на НРБ до провинциален мол


Дата: 29/07, 12:15

Кадър Морско око

Интересни кадри за размисъл публикуваха от "Морско око" във Фейсбук:

Сградата на Морска гара - преди и след.

Двете снимки са идеални за игра на "Открийте десетте разлики!", но ще добавим и коментар.

С годините се забелязва плавна, но вече значителна метаморфоза в облика на известния пътнически морски терминал. Неговите изчистени форми и функционален дизайн днес отстъпват на "усвоени" тераси, големи и ярки табели, и сглобяеми пристройки.

Сградата е построена през 1968 г. Дело е на арх. Любен Попдонев, инж. Светослав Бранков и инж. Иван Янтахтов. Нейна отличителна особеност са големите панорамни тераси на втория етаж и широката наблюдателна площадка на третия етаж. Горният кадър е от 2006 г. - осем години преди развитието на част от пристанището като развлекателна зона.

Ето какво се е променило от тогава:

1) На третия етаж се помещава ресторант, който радикално променя облика на сградата със заграждане на западната тераса и остъкляване на останалите страни. С това изчезва панорамата и качествено се променя Морска гара като туристическо и социално място.

2) Лицето на терминала е покрито с пъстра мозайка от табели, подобно на провинциален мол, а ъглово остъклените тераси на втория етаж добавят към хаоса. Автентичният надпис остава "на заден план". Наскоро се появиха и два изнесени бара от същата страна.

3) Зад лъскавите табели и пристройки обаче прозира липса на поддръжка - по южната и източната страна мазилката се рони, а парапетите ръждясват. Тоалетните за граждани на партера са редовно непочистени. Няколко бивши ресторанта и офиси стоят пусти.

Може би единствената хубава добавка е външният асаньор, макар и стилово контрастен. Морска гара е една от знаковите следвоенни сгради, които още нямат статут на културна ценност. Този административен пропуск донякъде си проличава и в отношението на стопаните им.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стана милиардерка
Дата: 08/09, 16:36

Трагедия в семейството на Никол Кидман
Дата: 08/09, 16:31

ДПС-то на Доган подаде жалба във ВАС
Дата: 08/09, 16:29

Български актьор: Не ме мразете. Имам още малко път и желание за работа в България
Дата: 08/09, 16:271 Коментар

Български земеделец: Спират ни водата заради няколко ВЕЦ-а
Дата: 08/09, 16:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия