Шест месеца след получен подкуп: Инспектор от варненски „Строителен контрол“ получи присъда


Дата: 29/08, 13:55

Пиксабей

Бивш инспектор „Строителен контрол“ в Община Варна се изправи пред Варненския окръжен съд по внесен обвинителен акт за поискан и приет подкуп чрез злоупотреба със служебното си положение, съобщиха от пресцентъра на съда.

Според обвинението, на 30 януари тази година мъжът проверил незаконен строеж на тераса. За да не изготви констативен протокол и заповед за премахването й, поискал от собственика 10 000 лева подкуп. Дни по-късно - на 13 февруари приел от него 2 000 евро, за да не изпълни служебните си задължения. Парите били белязани и общинският служител бил задържан при последвалата полицейска акция.

За извършеното престъпление, НК предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, глоба до 20 хиляди лева, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да упражнява определена професия или дейност.

В разпоредителното заседание по делото, 34-годишният К. Х. заяви, че признава вината си, фактите и обстоятелствата описани в обвинителния акта, съгласен е да се използват събраните в досъдебното производство доказателства и желае съкратено съдебно производство.

Законът предвижда при тази процедура, при постановяване на присъда „лишаване от свобода“, размерът на наказанието да бъде намалено с 1/3, като стимул за решаване на делото в разумен срок.

Защита представи доказателства за добри характеристични данни по отношение на подсъдимия и подчерта, че той е неосъждан и през цялото време е съдействал на органите на разследването за разкриване на обективната истина.

Прокуратурата се съгласи със защитата, но подчерта че деянието е изключително укоримо и се откроява с висока степен на обществена опасност. Пледира за присъда, която след редукцията да бъде до 3 години „лишаване от свобода“, но с максимален изпитателен срок – 5 години, заедно с глоба към средния размер и лишаване от права да заема определена длъжност.

След тайно съвещание, тричленният състав на Варненския окръжен съд постави наказание от 3 години „лишаване от свобода“ след намалението на размера с 1/3, чието изтърпяване на бъде отложено с 5 години изпитателен срок. Присъдена беше и глоба в размер на 10 000 лева. Съдът лиши от право К. Х. да упражнява професия или дейност като служител по контрол на строителството в администрацията на области, общини и районни кметства за територията на страната за срок от три години.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок от днес.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Условията за туризъм не са добри днес, предупредиха планински спасители
Дата: 14/09, 10:01

Meteo Balkans: Метеорит е паднал над Варна
Дата: 14/09, 09:53

Кристиано Роналдо не успя да отбележи гол за Ал-Насър
Дата: 14/09, 09:44

Лили Иванова с концерт в Стара Загора тази вечер
Дата: 14/09, 09:29

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 14/09, 09:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия