Проф. Пламен Павлов: Острият тон на РСМ отново може да отложи членството й в ЕС


Дата: 29/06, 14:50

Снимка Pixabay

Никой не трябва да е изненадан от начина на поведение, който ни налага новият премиер на РСМ Християн Мицкоски. През годините той го е правил многократно в не по-малко остра форма. Това коментира в предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов.

"Очевидно самият лидер на ВМРО-ДПМНЕ не е на нивото на един министър-председател. Езикът му е пропаганден, непристоен и груб – не може да бъде квалифициран по никакъв друг начин“, обясни той.

Според него е възможно Християн Мицкоски да е имал план да се възползва от обстоятелството, че в момента у нас няма редовно правителство.

"На практика, става дума за една груба пропагандна реторика – нищо повече. Той всъщност се обръща към своите собствени избиратели и поддръжници с това, че е в състояние да принуди България и ЕС да преразгледат категоричната позиция по въпроса за преговорите на РСМ за присъединяването й към Общността. Ако си въобразява, че е възможно, това е много лоша атестация за самия него като политик“, обясни проф. Павлов.

Той апелира новият премиер на Република Северна Македония и поддръжниците му "да скъсат веднъж завинаги с подобна риторика и подобно дискриминационно отношение към българите“.

"Острият тон от Скопие към София може да доведе до поредно отлагане на присъединяването на РСМ във ЕС, с риск никога да не се случи. И може би това е интимната цел на Мицкоски и на онези, които ме внушават тези идеи“, коментира още историкът.

"Различни политически сили в собствената ни държава спекулират с темата за Република Северна Македония. Сили като "Има такъв народ“ и БСП твърдят, че сме вдигнали ветото, каквото всъщност ние никога не сме налагали в буквалния смисъл, и че това е било грешка. Напротив – това беше правилният път. В случая, темата за РСМ се използва за антизападно говорене от сили, които очевидно клонят на Изток и преследват някакви други цели. Така че ние трябва да запазим единството си по темата, но без да използваме този болезнен въпрос за вътрешнополитическа пропаганда и за партийно-политически спекулации“, завърши проф. Пламен Павлов



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Харизанов се развихри по БТВ: Тъпите идеи не успяха, революцията свърши! Това е нормалното!
Дата: 01/07, 18:04

Оставиха в ареста шофьора, причинил и избягал от катастрофа във Велико Търново
Дата: 01/07, 17:50

Задържаха българка край Бургас за незаконно осиновени деца в Гърция
Дата: 01/07, 17:39

В партията на Байдън вече не вярват в победата му на изборите за президент
Дата: 01/07, 17:271 Коментар

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 01/07, 17:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия