Левицата излиза начело на изборите във Франция


Дата: 08/07, 01:32

Снимка Pixabay 

За всеобща изненада съюзът на левите партии спечели парламентарните избори във Франция според първите прогнозни резултати, предаде АФП.

Коалицията "Нов народен фронт", в чийто състав влизат крайнолявата партия "Непокорна Франция", Социалистическата партия, "Еколозите" и Френската комунистическа партия, ще има в новия състав на парламента между 171 и 187 депутати, показват няколко екзитпола.

Месец след хазартния ход на президента Еманюел Макрон да разпусне парламента, на второ място се нарежда досегашното президентско мнозинство - коалицията "Заедно" - с между 152 и 163 депутати. В предишния състав на парламента макронистите имаха 250 депутати. При все това президентският лагер демонстрира неочаквана устойчивост, отбеляза АФП, имайки предвид, че социолозите прогнозираха да получи по-слаб резултат.

Трети е крайнодесният "Национален сбор" с исторически голям брой депутати - между 134 и 152. След като спечели първият тур на изборите, партията на Марин Льо Пен обаче остава след втория тур далеч от властта, тъй като получи по-нисък от очаквания резултат, предава БТА. 

На четвърто място се нарежда консервативната партия "Републиканците" с между 61 и 67 народни представители.

Първи реагира лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, представител на "Нов народен фронт". Той заяви, че министър-председателят от макронисткия лагер Габриел Атал трябва "да си ходи" и съюзът на левицата "да управлява".

"Приливната вълна се надига. Тя не бе достатъчно висока този път, но продължава да се покачва. И следователно нашата победа само беше отложена", заяви на свой ред неформалната лидерка и председателка на парламентарната група на "Национален сбор" Марин Льо Пен. "Имам прекалено много опит, за да бъда разочарована заради резултат, в който удвояваме броя на нашите депутати", добави тя.

Макрон не направи изявление, но Елисейският дворец съобщи, че президентът анализира изборните резултати и ще изчака да види пълната картина в парламента, преди да реши на кого да възложи да състави правителство. Неговият премиер Габриел Атал съобщи, че ще подаде днес оставката си, но допълни, че е готов да остане на поста, докогато е необходимо.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Хутите удариха два танкера с руски петрол
Дата: 17/07, 11:54

Блиц: Тръгна голяма измама с личните карти
Дата: 17/07, 11:50

А1 си партнира с Vodafone, за да предостави „интернет като у дома“ в автомобила
Дата: 17/07, 11:47

Денков за исканата отсрочка: Няма нарушение на Конституцията
Дата: 17/07, 11:45

Банани на палми узряха в България
Дата: 17/07, 11:431 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия