"Телеграм" се ползва за сериозни престъпления, Дуров е отказал да съдейства за разкриването им, посочи български експерт


Дата: 27/08, 20:29

Кадър Нова

Арестът на Павел Дуров е показателен, защото на територията на Европейския съюз приложения и услуги с такъв мащаб и влияние като една социална медия, трябва да спазват законодателството на Европейския съюз. Намесването на свободата на словото в конкретния случай за мен е едно недоразумение, което произлиза от липса на модерация. Тук не става въпрос за език на омразата, нецензурно поведение или дезинформация, а за доста по-сериозни престъпления, които се използват в тази платформа. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" Никола Тулечки от “Данни за добро".

"В Европа и в САЩ има един принцип  че социални медии и доставчици на услуги не могат да се държат отговорни за дейността, която се извършва в тях. Но собствениците носят отговорност, когато властите посочат, че приложението или услугата, която се предлага се използва за извършване на престъпление и собственикът е задължен да съдейства. В случая с Дуров е точно това, поискали са съдействие, това съдействие може да е в много отношения - предоставяне на информация, IP адресите на определени потребители, заподозрени в еди какво си престъпление. Да се затвори кибер група, защото в нея се организира тормоз на малолетни деца, примерно. В такъв случай вече, предвид, че той е отговарял за приложението, може да бъде подведен под отговорност", отбеляза Никола Тулечки.

Роденият в Русия предприемач Павел Дуров живее в Дубай, където е базирана и платформата“Телеграм". "Арестът му повдига въпросът - кога и по какъв начин ще започне да се имплементира новото законодателство, което регулира дейността на тези платформи. Това е Законодателен акт за цифрови услуги, който вече е започнал да действа, активен е в България, но към него е нужно да се приравнят няколко подзаконови акта, да започнат да действат няколко регулатора. Необходими са  наредби и ред за кандидатстване в различните роли. Очакваме Законодателният акт за цифрови услуги да започне да действа в България, за да има по-голям контрол и влияние върху дейността на тези платформи и поведението на някои недобросъвестни потребители в тях. Интересно е как ще се развие пропагандата по ареста на Павел Дуров, защото има възможности за дезинформация и внушения, както със свободата на словото. Социалната медия е чувствителна тема за хората и те реагират.  Всяка платформа, която е на частна компания има право да взима решения какво може да се случва в нея или не", подчерта Никола Тулечки.

Според него най-удачната развръзка на случая “Павел Дуров" е, че “Телеграм" ще започне да кооперира доста по внимателно с властите на територията на ЕС, което ще направи средата една идея по-сигурна и ще има по-малко злоупотреби в приложението, което е и целта на това законодателство.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БНТ показа кадри от последните минути на трагичния полет край "Граф Игнатиево"
Дата: 13/09, 23:38

Папа Франциск: Двамата кандидати на президентските избори в САЩ са „против живота“
Дата: 13/09, 23:16

Нова победа за българките на Шахматната Олимпиада
Дата: 13/09, 23:00

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 13/09, 22:40

Повече облаци в събота
Дата: 13/09, 22:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия