За първи път четирицифрена минимална заплата от 1 януари 2025 година


Дата: 27/08, 20:45

Пиксабей

Увеличението е в съответствие с нова формула, заложена в Кодекса на труда

Служебното правителство предложи нов размер на минималната работна заплата у нас, който ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Според проекта на постановление, публикуван за обществено обсъждане, минималното възнаграждение ще се увеличи до 1077 лева. Това е значително увеличение от 15,4% в сравнение с текущия размер от 933 лева, пише СЕГА.

Това предложение не е случайно - новата минимална заплата е изчислена по формула, вече заложена в Кодекса на труда, което гарантира устойчиво повишаване на възнагражденията за най-ниско платените работници в страната. Формулата цели да балансира икономическите условия в страната и да отразява ръста на средната работна заплата.

Въпреки че предложението е подадено в срок, кабинетът все пак закъснява с определянето на новия размер на минималната заплата, което трябваше да бъде направено до 1 септември. Това закъснение е често срещано, тъй като процедурата по обсъждане и одобрение на новите ставки обикновено отнема повече време от предвиденото. Настоящото обсъждане ще продължи до 26 септември, като правителството се ангажира да разгледа всички коментари и предложения от заинтересованите страни.

Увеличението на минималната заплата ще има значително влияние върху бюджета на домакинствата с ниски доходи, както и върху бизнеса, който ще трябва да се адаптира към новите изисквания за възнаграждения. За някои сектори това може да представлява предизвикателство, особено за малките и средни предприятия, които работят с ограничени ресурси. Въпреки това, правителството е уверено, че ръстът на минималната заплата ще спомогне за намаляване на бедността и социалните неравенства.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 14/09, 00:10

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 14/09, 00:10

14 септември 1752 г. - Британската империя приема Григорианския календар
Дата: 14/09, 00:07

Джъстин Тимбърлейк получи присъда за общественополезен труд
Дата: 13/09, 23:56

БНТ показа кадри от последните минути на трагичния полет край "Граф Игнатиево"
Дата: 13/09, 23:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия