Отрязаха Бойко Рашков за шеф на Комисията за службите


Дата: 05/09, 10:24

Булфото

Парламентът отказа да избере Бойко Рашков за председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения за втората сесия на парламента, предаде репортер на "Фокус".

По правилник комисията се председателства на ротационен принцип за една парламентарна сесия спрямо големината на парламентарните групи.

При гласуването обаче едва 37 депутати гласуваха "за", 132 бяха "против", а 7 се въздържаха. 

При обсъжданията Тервел Георгиев от ПП-ДБ заяви, че Бойко Рашков е ярка политическа фигура и добави, че в периода му като министър на вътрешните работи, е нарушавал закона. Георгиев даде пример с ареста на лдиера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Петър Петров от "Възраджане" заяви, че ПП-ДБ са искали подкрепа от третата политическа сила, за да може Рашков да бъде избран. Той каза, че именно от ПП-ДБ обяснявали, че има "санитарен кордон около "Възраждане", но се в действителност се оказало, че е около "санитарният кордон" е около втората парламентарна група. 

"Елате и се извинете за санитарния кордон и ние ще вдигнем санитарния кордон около ПП-ДБ и това решение ще бъде взето, а господин Рашков ще може да почерпи после за новата позиция", заяви Петров. 

Георг Георгиев от ПП-ДБ припомни скандала с Агенция "Митници" от пролетта, като заяви, че именно Бойко Рашков има снимка с единия от обвиняемите по случая - Стефан Димитров, на който преди няколко дни съдът отхвърли искането за по-лека мярка и остави в ареста. 

Председателят на групата на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че няма нужда от подобни обсъждания, а да бъде спазена процедурата. Той се позова на правилника за Народното събрание, според който представител на втората политическа сила е трябва да заеме поста. 

"Ние не се молим, предлагаме решение. Всеки, който смята, че това решение е правилно, трябва да гласува по съвест. Никой от вносителите не е ходил да се моли. Когато се гласуваха председателите на комисии в това Народно събрание, ние също имахме наши възражения срещу от сегашните председатели, но по споразумение от парламентарните групи спазихме принципи, според които всяка парламентарна груша ще може да излъчи своите представители", заяви Денков. 

Христо Гаджев припомни, че в 49-ото Народно събрание именно ПП-ДБ са променили правилника, за да не може представител на "Възраждане" да оглави комисията за службите. Гаджев обаче бе категоричен, че ПП-ДБ имат право на свой представител и разполагат с много по-добри кандидатури. 

Лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви от парламентарната трибуна, че по времето на Петър Младенов Бойко Рашков е бил следовател по случая, в който бившият президент изрича репликата "Най-добре да дойдат танковете". Йорданов изчете спомените на оператора, заснел емблематичния кадър, Евгени Михайлов, който по думите му е бил принуден да се подпише, че не е бил на митинга и не е заснел думите на Петър Младенов. 

Бойко Рашков заяви, че вече е бил председател на комисията за службите. Той попита защо миналата година, когато я е председателствал, не е имало подобни изказвания в пленарната зала. Той обясни, че по случая с Петър Младенов е завършил случая с това, че репликата с танковете е била изречена. Рашков предупреди, че е готов да даде Тошко Йорданов на съд. 

Маноил Манев заяви, че всички лица, свързани с дейността на Мартин Божанов - Нотариуса са минали през кабинета на Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи. Той добави, че според него Рашков ще се опитва да използва специалните разузнавателни средства.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 16/09, 02:10

Доналд Тръмп след стрелбата в близост до него: Никога няма да се предам
Дата: 16/09, 02:00

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 16/09, 02:00

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 16/09, 01:30

Изстрелите в близост до Тръмп са били произведени от агенти на Сикрет сървис
Дата: 16/09, 01:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия