Един уред ви надува сметка за ток с 23 %


Дата: 01/07, 12:54

Булфото

Има ли начин в едно домакинство да се намали употребата на електрическите уреди с най-висок разход на енергия без да се нарушава необходимия комфорт на семейството? Всеки електроуред, независимо от предназначението си, може да консумира ток по-ефективно, когато се използва правилно и разумно, съветват от Електрохолд. Съвсем малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да има реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток. Факт е, че ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за "топло“, цитира Фокус.

Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Загряването на вода е вторият, най-голям енергиен разход в дома ни. Бойлерът обикновено е "виновник“ за около 23% от сметката, която плащаме. Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление.

Голяма част от нас работят от вкъщи най-малко един ден в седмицата и това също увеличава сметката ни за ток у дома. Затова е важно да използваме енергоспестяващо офис оборудване. То е маркирано с "енергийна звезда“ /програма на ЕС Energy Star/, намира се лесно в магазините и използва 2 пъти по-малко ток от стандартното оборудване.

При закупуване на домакински електроуреди е добре предварително да се запознаем с  данните, включени в задължителните вече енергийни стикери, продуктови информационни листове и спецификации, за да разберем повече за енергийния клас на уреда, годишната му консумация на електроенергия или вода, както и консумацията на енергия в изключен и при включен режим.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Желязков: Министрите са проверени. Денков: Същите министри със същите схеми
Дата: 03/07, 13:391 Коментар

Вече превеждаме онлайн от и на ромски език
Дата: 03/07, 13:34

Магнезий за бързо реагиране
Дата: 03/07, 13:30

Безопасни ли са басейните за бебетата?
Дата: 03/07, 13:30

Стачки парализират въздушния трафик през юли в три популярни държави
Дата: 03/07, 13:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия