Голям турски град се моли на България за вода


Дата: 01/07, 12:14

Пиксабей

От силните горещини в последно време в района на Одрин дебитът на река Марица е спаднал до критично ниво. Одринското валийство е предприело инициатива да бъде отправено искане към българската страна за изпускане на вода от язовирите, което да напълни коритото на реката, съобщава сайтът Хаберлел.

Валията (областният управител) на Одрин Юнус Сезер заедно с депутатката от управляващата Партия на справедлrвостта и развитието в Одрин Фатма Аксал са провели съвещание с ръководителя на 11-та областна дирекция по водите в Одрин Фарук Юджекьок във връзка със спада на водите на реките Марица и Тунджа.

По време на срещата е било решено да се обърнат за съдействие към българската страна за изпускане на повече вода от язовирите, за да се повиши дебитът на реките Марица и Тунджа, които протичат през окръг Одрин.

Депутатът Фатма Аксал посочи, че са информирали за ситуацията турския министър на земеделието Ибрахим Юмаклъ, който е заявил, че ще разговаря по въпроса с българския си колега, допълва Хаберлер.

Реките Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района на Одрин, се използват за напояване на ориз, който е основна земеделска култура в района.

По данни на 11-та областна Дирекция по водите дебитът на река Тунджа, измерен на станцията Суакаджагъ, е спаднал до 2 куб.м/сек, информира БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 03/07, 12:20

14 медала за България от Световна купа Варна 2024
Дата: 03/07, 12:16

Патриарх Даниил смаял опитните планинари с появата си на връх Миджур
Дата: 03/07, 12:11

Възрастна жена хвърли 7000 лв. през терасата на "ало" измамници
Дата: 03/07, 12:03

Взрив на газ станция във Враца: Газова бутилка откъсна двата крака на клиент
Дата: 03/07, 11:55

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия