Министър Малинов обяви развитие по сагата с "Боташ"


Дата: 11/07, 14:59

Булфото

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни. Това стана ясно по време на изслушването на енергийния министър Владимир Малинов в парламента по-рано днес, предаде репортер на "Фокус". 

Малинов коментира още, че това е било договорено по време на среща, която се е провела с турския министър Алпарслан Байрактар на 27 април 2024 г., в която са участвали представители на "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Срещата е била по инициатива на българския енергиен министър.

Владимир Малинов е запознал турските си колеги с решението на парламента ни за това, че е необходимо предоговаряне на споразумението между двете компании и поради настъпилата значителна промяна на пазара на природен газ от периода на подписването му до момента на вземане на решението от наша страна.

 
Двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето на споразумението.

"На 4 юли тази година "Булгаргаз" е изпратил официално предложение до "Боташ" за предоговаряне на споразумението между двете компании за достъп до терминалиte за втечнен газ и е предложила проект за допълнително споразумение", коментира Малинов.

"В писмото българският обществен доставчик "Булгаргаз" е уведомил "Боташ", че при настоящите финансови условия на споразумението не е в състояние да продължава да изпълнява своите финансови ангажименти и този капацитет, който е резервиран. Поради тази причина дължимите плащания за юли не са извършени", добави служебният министър на енергетиката.

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От боклуци правят изкуство във Варна
Дата: 08/10, 12:24

Култова страна остров с територия, колкото България, иска в БРИКС
Дата: 08/10, 12:19

Виктория Томова отрази 4 мачбола и спечели в Ухан
Дата: 08/10, 12:17

Григор прегази австралиец в Шанхай
Дата: 08/10, 12:15

Харис отказва да води разговори с Путин без участието на Украйна
Дата: 08/10, 12:071 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия