"Хайнекен" изгоря с близо 1 милиард долара след "куца" инвестиция в китайска пивоварна и излезе на загуба


Дата: 31/07, 11:39

Пиксабей

Нидерландската пивоварна компания "Хайнекен" (Heineken) съобщи, че нетната ѝ загуба, отнесена към акционерите за първото полугодие, е 95 милиона евро (103 милиона долара), в сравнение с печалба от 1,16 милиарда евро през предходната година, предаде ДПА.

Компанията заяви, че това се дължи главно на обезценката на инвестицията й в китайската пивоварна "Чайна рисорсис биър" (China Resources Beer), предаде economynews.bg.

Компанията получи обезценка от 874 милиона евро от спада в оценката на своя дял в China Resources Beer, чиято цена на акциите падна на борсата в Хонконг.

Heineken придоби 40 процента от холдинга, който контролира CR Beer през 2018 г., но ефективният му дял в CR Beer възлиза на около 20 процента.

Китай, втората по големина икономика в света, се сблъска със сериозни затруднения през последните години, тъй като силно задлъжнелия имотен сектор, бавното потребление и високата безработица сред младите хора тежат на доверието.

Печалбата на "Хайнекен" преди извънредни дейности и амортизация (before exceptional items and amortization - BEIA) се увеличи леко с 4,4 на сто, до 1,2 милиарда евро за първата половина на 2024 година. Ръстът на оперативната печалба беше частично компенсиран от по-високите нетни финансови и данъчни разходи.

Оперативната печалба за периода е намаляла с 4,3 на сто до 1,54 милиарда евро спрямо предходната година, поради по-високи нетни разходи, главно поради затваряне на пивоварни и отчитане на високата инфлация.

Но приходите за периода са се увеличили с 2,2 на сто до 17,82 милиарда евро спрямо предходната година.

Приходите се увеличиха леко с 5,9 на сто до 17,81 милиарда евро спрямо предходната година.

Компанията заяви, че има ясна визия за своите инициативи за спестяване на разходи и е уверена, че ще постигне целта си от приблизително 500 милиона евро за 2024 година. Това надхвърля нейния средносрочен ангажимент от 400 милиона евро годишно.

Компанията актуализира своята перспектива за цялата 2024 година, за да увеличи органично оперативната печалба в диапазона от 4 до 8 на сто.

"Хайнекен" заяви през април, че очаква да увеличи оперативната печалба в диапазона от ниска до висока едноцифрена стойност и ревизира очаквания ръст на генерираната нетната печалба, за да бъде в по-точно съответствие с очаквания ръст на оперативната печалба.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



PINOMM – Софтуер за фактуриране
Дата: 09/09, 02:10

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 09/09, 02:00

Отлични резултати с над 1000 чернодробни трансплантации в Acibadem, Турция
Дата: 09/09, 02:00

Задържаха мъж за убийството на млада жена в Шумен
Дата: 09/09, 02:00

Протести срещу скъпия живот и гръцкия премиер
Дата: 09/09, 01:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия