"Хамас" за първи път склонен на примирие с Израел


Дата: 04/05, 23:34

кадър: Нова тв

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с изпълнението на първата фаза от предложеното споразумение за уреждане на конфликта с Израел, дори без гаранции за постоянно прекратяване на огъня. Това съобщава The Times of Israel, като се позовавайки на свои източници.

"За първи път "Хамас" показа готовността си да се съгласи да започне първата фаза без гаранции за окончателния край на военните действия", се казва в публикацията, предава news.bg. 

Припомняме, че преговорите между Израел и "Хамас" се провеждат в събота в Кайро. Египет и Катар действат като посредници.

Според съобщения в арабските медии на преговорите в Кайро е обсъдено споразумението за прекратяване на огъня, предложено от Египет, то е постепенно. Очаква се първата фаза да продължи до 40 дни и да види освобождаването на най-малко 33 от 128-те заложници, държани в Ивицата Газа в замяна на палестински заложници. Освен това първият етап включва изтеглянето на Израелските сили от някои части на анклава.

Близкоизточните медии, позовавайки се на източници, пишат, че страните са близо до сключване на споразумение, Хамас ще отговори на египетските предложения "в следващите часове".

Освен това палестинските медии, позовавайки се на източници, съобщават, че американските посредници на преговорите са обещали, че Израел ще изтегли напълно военните от Газа по време на изпълнението на третия и последен етап от споразумението. Така, ако се приложи, това ще доведе до края на военните действия. В същото време израелската страна все още не е обявила готовността си да завърши операцията в Газа.

The Times of Israel подчертава, че ако Израел получи гаранции, Хамас е готов да се съгласи напълно с предлаганата в момента сделка.

По-рано в събота изданието, позовавайки се на израелски източник, запознат с хода на преговорите, съобщи, че израелските власти не възнамеряват да се съгласят на окончателно прекратяване на военната операция в Газа в замяна на освобождаване на заложници, държани от палестинци.

Той обясни, че дори да може да се сключи временно примирие, Израел няма да се откаже от плановете си за военна операция в град Рафах.

На свой ред "Хамас" настоява за необходимостта от прекратяване на израелската операция.

"Основният проблем е, че се нуждаем от мащабно примирие. Необходимо е и пълно изтегляне на израелските сили от Газа", каза високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан пред "Ал Джазира".

Според него делегацията на "Хамас" на преговорите също настоява Израел, като част от споразуменията за прекратяване на огъня, да се откаже от плановете за операцията в Рафах.

По последни данни над 34 600 палестинци са загинали от началото на атаката на 7 октомври, като 32 са жертвите през последните 24 часа. Според здравното министерство на Газа над 77 хиляди са били ранени по време на военните действия на Израел.

Египет се опита да посредничи между двете страни на фона на нарастващото международно безпокойство от растящия брой на жертвите в Газа. Египет поднови натиска за съживяване на преговорите в средата на месец март.

На 18 април Катар съобщи, че "преоценява" посредничеството си между Израел и "Хамас", заради опасения от подкопаване на ролята на страната.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Президентът на Украйна: Ще приемем само справедлив мир
Дата: 18/05, 13:12

Радев за войната в Украйна: Трябва разум, а не наливане на оръжия
Дата: 18/05, 13:00

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 13:00

Безлов: Българите много си приличаме със словаците по разделението в обществото
Дата: 18/05, 12:45

Хилари Клинтън: България изпреварва много страни по брой на жени лидери
Дата: 18/05, 12:281 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия