Като центрофуга на пералня се чу: Пловдивчани разказаха за земетресението от 4,3 по Рихтер


Дата: 18/06, 09:24

Пиксабей

Земетресение от 4,3 по Рихтер разлюля Пловдивско снощи и предизвика огромна паника в областта. Трусът е усетен между Пловдив и Асеновград. Няма данни за нанесени щети и пострадали хора в градовете и околните села, предаде bTV.

Земетресението е регистрирано в 20:24 часа. Дълбочината му е 5 километра. Първоначално се е чул звук, подобен на взрив, а след това е последвал тътен.

"Земетресението е усетено първо със силен гръм, подобен на този от миналата година по това време и в рамките на 3-4 секунди всичко преминава, вертикален трус“, каза инж. Димитър Желязков, "Управление при кризи и сигурност“ към Община Асеновград.

Епицентърът е на 15 км от Пловдив - между летище Пловдив и Асеновград (на 4 км). По високите етажи в Пловдив трусът е усетен силно. Звукът е бил като от центрофуга на пералня. Засега няма подадени сигнали за щети.

"Няма постъпили никакви данни за нанесени щети и по-сериозни проблеми. Говорихме с някои от кметовете на най-близките населени места, в някои села не е усетено, в други – по-слабо, но към момента не са постъпвали обаждания и няма проблеми. Първоначално е имало уплаха, това е нормално, но е преминала бързо. Към 21 часа всичко си беше нормално и спокойно“, допълни инж. Димитър Желязков.

От общината в Асеновград са готови да извършат огледи и да предприемат мерки, ако получат сигнали от граждани.

По предварителна информация земетресението е усетено в градовете Асеновград, Садово и Пловдив и в района на астрономическа обсерватория Рожен. Трусът е усетен и в Хасково. От Националния институт по геофизика, геодезия и география припомнят, че гражданите, усетили земетресението, могат да попълнят въпросник - ТУК.

В 21:49 часа беше регистрирано второ земетресение. Епицентърът отново е бил близо до Асеновград и Пловдив - на 5,8 километра от Асеновград. Силата му е била 2,4 по Рихтер, показва информацията от НИГГГ към БАН.

Миналата година точно по същото време трус с магнитуд 4,8 отново удари района на Пловдив. Той бе усетен в голяма част от страната. Земетресението предизвика страх и паника у хората, живеещи във високите жилищни сгради. За щастие нямаше пострадали.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шефът на Еврогрупата: България върви добре към членство в еврозоната
Дата: 26/06, 19:54

Фестивал на знанието събра умници от цяла България
Дата: 26/06, 19:40

Спартак (Варна) подкрепя Антония Марчева в борбата й за живот
Дата: 26/06, 19:34

В 16:00 часа градушка удари голям български град
Дата: 26/06, 19:31

Билал Бари напусна лагера на Черно море. Може да го оперират отново
Дата: 26/06, 19:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия