Доц. Бочева: От 2000-а година насам всяка е по-топла от предишната


Дата: 01/07, 11:53

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз

От 1930 година до наши дни най-топлата година е 2023 година с отклонение от нормата по-висока от предшните. Т.е. всички години от настоящия век са доста по-топли от предишните. Така че тенденцията е очевидна и тя е към затопляне. 

Това коментира пред Нова нюз доц. д-р Лилия Бочева, НИМХ. 

В по-голямата част от страната горещи вълни се наблюдават от 80-те години насам. Традиционно Креснеското дефиле, района на Сандански са най-горещите точки у нас, посочи тя.

Настоящата година можем да очакваме, че ще е с тези отклонения. Тенденциите до сега са, че всяка година от 2000-ата насам са по-топли, посочи тя. 

Мерки спешно трябва да се вземат. Проучванията показват, че Европа е най-бързо променящия по отношение на климата континент, коментира Десислава Микова, експерт в "Грийнпийс" България.

Целите са две - и мерки трябва да се вземат срещу климатичните промени, и да се адаптираме към вече настъпилите промени. В София например има доста зеленина и трябва да я ценим, защото тя ни помага, допълни тя.

Промените в климата са свързани с промените в циркулацията. Не само в Европа има наводнения, но в цял свят. Европа е гъсто населен континент. Не може да се каже, че понеже при нас е най-мръсно, затова при нас се случват промените. Ние трябва да вървим към по-чиста енергия и да опазваме околната среда, разбира се, посочи Бочева. 

За момента не можем да говорим за забравяне на четирите сезона, характерни за България. По-скоро има разширяване на зоната, в която имаме преходно-средиземноморски климат и засилване на екстремните явления в този тип климат. Ние вече живеем в малко променени условия и трябва да се адаптираме към тях. Не ми се вярва да стигнем до рязко намаление на тези температури, но те могат да имат колебателен ход. Така че не казвам, че всяка следваща година ще е по-топла от другата, посочи доцентът. 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Голяма издънка на Иван Христов след спирането на "Фермата" по БТВ
Дата: 03/07, 10:58

Етикетиране и опаковки. Решения и за вашата индустрия
Дата: 03/07, 10:50

Везенков е официално играч на Торонто Раптърс
Дата: 03/07, 10:49

Кючеци и Полумесецът заляха цяла Германия след турската победа над Австрия
Дата: 03/07, 10:46

Евакуираха хотел в Слънчев бряг: Тръгна пожар от помещение за спално бельо
Дата: 03/07, 10:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия