Отец Г. Паликарски: Радвам се, че избрахме млад патриарх и името му е чисто


Дата: 03/07, 22:00

Снимка Булфото, архив
„Радвам се, че избрахме млад патриарх и името му е чисто”, това заяви пред репортер на „Струма” архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, който беше един от делегатите на Патриаршеския църковен събор, който избра новия водач на Българската православна църква. На събора го придружавал новоположеният свещеник Васил Георгиев.

„За избора на патриарх имаше желязна подготовка, беше помислено за всичко. Придружаваше ме наскоро влезлият в лоното на църквата Васил Георгиев. Той няма право на глас, но да се учи, да събира опит.

Радвам се, че избрахме достоен патриарх. Аз уважавам хората, които обичат България. Ние сме толерантни към всички религии, което ни обединява. Когато църквата е стабилна, има духовно израстване на миряните. Патриархът е наш духовен учител и вдъхновител“, заяви отец Паликарски и допълни: „По време на избора нямаше агитации. Беше най-демократичен. При броенето на бюлетините всичко беше прозрачно, навсякъде имаше камери. Който искаше, можеше да влезе вътре, където се брояха бюлетините. В моята практика като свещеник и архиерейски наместник участвам във втори избор на патриарх. Радвам се, че избрахме млад патриарх. Името му е чисто. Тези, които викаха „Осанна“, сега викат „Разпни го“. Бил русофил, бил не знам какъв… Патриархът показа, че сме силни във вярата. Църквата е майка, пастир на миряните и ни обединява. По време на избора ме впечатли чистотата в залата. Навсякъде имаше и кафемашини.

На следващия ден отслужихме литургия в чест на новия патриарх. Тя започна в 5 часа и продължи до 8,30 часа”, разказа още отец Паликарски.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Болен ли е Доган? Рамадан Аталай проговори
Дата: 06/07, 11:51

Армения и САЩ ще проведат съвместни военни маневри
Дата: 06/07, 11:50

Деца окупираха призрачен хотел от НРБ край Варна и написаха: Я тебя люлбю, Еленичка
Дата: 06/07, 11:47

Белият дом разкритикува посещението на Виктор Орбан в Москва
Дата: 06/07, 11:313 Коментара

КАТ глоби над 30 000 човека за пътуване без колан
Дата: 06/07, 11:221 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия