Американски хирурзи спасиха пациент чрез свински бъбрек


Дата: 25/04, 14:43

снимка pexels

Американски хирурзи трансплантираха свински бъбрек на пациент за втори път в историята на съвременната медицина, пише dariknews.bg.

Процедурата, извършена в болница в Ню Йорк е извършена през април на 54-годишната Лиза Пизано, която страдала от сърдечна недостатъчност и краен стадий на бъбречно заболяване. Лекарите ѝ давали броени седмици живот. Хирурзите имплантирали механична сърдечна помпа в Пизано дни преди трансплантацията, която е първата в света за тази комбинирана процедура.

В допълнение към генно-редактирания бъбрек, лекарите трансплантирали тимусната жлеза на прасето, която помага за „образоването“ на имунната система и намалява вероятността от отхвърляне на органа. От болницата казаха, че това също се прави за пръв път на жив пациент.

Водещият хирург д-р Робърт Монтгомъри заяви пред репортери, че операцията е „крайъгълен камък в нашето пътуване към това да направим животоспасяващи органи, достъпни за всеки, който се нуждае от тях“. Монтгомъри извърши и първата в света генно-редактирана трансплантация на бъбрек от прасе на човек в мозъчна смърт през 2021 г.

Лекарите посочиха, че в случая на Пизано вероятно е щяло да отнеме години, за да намери човешки бъбрек, тъй като тялото ѝ отхвърляло наличните донори. Сега бъбречната ѝ функция била перфектна, уверяват медиците.

Първата трансплантация на свински бъбрек на жив пациент беше извършена през март в Масачузетската обща болница на 62-годишен мъж. Ксенотрансплантациите (трансплантация на орган между различни видове) бяха приветствани като потенциално решение за нуждаещи се пациенти на фона на хроничен недостиг на донори на органи. Човешкото тяло обаче може да отхвърли животински органи, което означава, че те трябва да бъдат генетично модифицирани, за да се гарантира намаляването на риска за пациента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 05/05, 01:20

На днешния ден рожден ден има Сергей Станишев
Дата: 05/05, 01:05

Митрополит Григорий: Сега повече отвсякога е нужно да сме миротвроци
Дата: 05/05, 00:43

Хиляди в Тел Авив поискаха от Нетаняху спиране на огъня в Газа
Дата: 05/05, 00:27

Христос воскресе!
Дата: 05/05, 00:021 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия