Очаква се Съветът за сигурност на ООН да заседава по искане на Ливан


Дата: 20/09, 09:18

Пиксабей

Днес се очаква 15-членният Съвет за сигурност на ООН да заседава по искане на Ливан относно взривовете на комуникационни устройства в страната. Израел нанесе обширни въздушни удари по Южен Ливан, като заяви, че бойните му самолети са ударили повече от 100 ракетни установки на "Хизбула" и други "терористични обекти", включително склад за оръжия, съобщава БНР.

Предварително разследване на ливанските власти на взривовете на комуникационни устройства в Ливан тази седмица е установило, че в тях са били вградени експлозиви преди пристигането им в страната. Това се казва в писмо, изпратено до Съвета за сигурност на ООН от ливанското представителство в световната организация. Пейджърите и ръчните радиостанции са били взривени чрез изпращане на електронни съобщения до тях. Израел е отговорен за планирането и извършването на нападенията, се казва още в писмото. При атаките срещу комуникационното оборудване на "Хизбула" във вторник и сряда бяха убити 37 души, а около 3000 бяха ранени.

В телевизионно обръщение снощи лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла заяви, че експлозиите на устройствата във вторник и сряда "са преминали всички червени линии". Той призна, че групировката е понесла тежък удар и обвини Израел, че де факто е обявил война и заплаши с възмездие. Но допълни, че ливанският фронт няма да затихне, докато Израел не спре войната в Газа:

"Казвам на Нетаняху, на Галант и на вражеската армия - няма да можете да върнете на север заселниците и окупаторите си".

Белият дом заяви, че дипломатическо решение е постижимо и спешно необходимо, а Великобритания призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и "Хизбула".

Тази нощ израелски изтребители са обстрелвали цели на "Хизбула" в Южен Ливан и са поразили стотици ракетни установки, които са били в непосредствена готовност за атаки към територията на Израел. Военните заявиха, че изтребителите им са поразили около 100 ракетни установки, способни да изстрелят общо около 1000 ракети. Към момента няма съобщения за жертви.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Феновете на Спартак надъхват играчите за дербито
Дата: 20/09, 11:48

Двама откраднаха храна за 9 хил. лева от супермаркет
Дата: 20/09, 11:46

В тази сграда България е посрещала краля на най-могъщата империя в световната история, а днес прилича на външен клозет
Дата: 20/09, 11:43

Мъж плаши с взрив в Кюстендил
Дата: 20/09, 11:31

Новата учебна година започна с жесток побой над ученик на спирка в Стара Загора
Дата: 20/09, 11:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия