Какви отговори получиха земеделците на срещата с ресорния министър


Дата: 07/10, 21:19

Кадър: Нова тв

Земеделски организации - на спешна среща в ресорното министерство заради забавянето на така наречената „украинска помощ” и обявената протестна готовност. Тази сутрин стана ясно, че правителството отпуска 200 милиона лева. Но фермерите настояват да получат пълния обем на обещаното – 325 млн. лева, съобщава Нова тв.

Днешната среща не даде развръзка на ситуацията, но все пак бяха получени някакви отговори.

Земеделците настояваха да разберат защо едва в петък е взето решението на МС за 200 милиона, след като крайният срок, в който парите трябваше да бъдат изплатени, беше 30 септември. Освен това земеделците искаха да разберат защо става въпрос за по-малко пари от обещаното им.

На срещата ресорният министър Георги Тахов им е обещал, че останалите 125 милиона ще им бъдат изплатени към ноември.

Тъй като на срещата не е присъствал финансовият министър Людмила Петкова, земеделците остават скептични.

Земеделските производители отидоха на срещата с ясно искане - да получат пълната сума от 325 млн. лева, а не само 200 милиона. Искат и отговори - защо средствата са били забавени.

„Ние от прессъобщението разбрахме, че са били одобрени, не са ни известявали”, заяви Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Двучасовите преговори не доведоха до категорично решение за отмяна на протестната готовност, но дадоха отговори за забавянето.

„Краткият отговор е: „Нямаме финансова възможност”. Ако е имало възможност, щяло да стане. Няма нужда да го правят в прав текст. Имаше достатъчно време един месец да известят, че парите няма да дойдат”, заяви Илия Проданов.

По думите на земеделците, Георги Тахов като министър е дал гаранция, че останалите 125 млн. ще се изплатят през ноември. Но заради отсъствието на финансовия министър Людмила Петкова, те остават скептични.

„Задължителна среща с МФ, няма как да коментираме действия, без санкция на МФ, да не говорим, че ще искаме и санкция на министър председателя. Очакваме среща в рамките на следващите дни”, заяви Симеон Караколев, от Националната овцевъдна асоциация.

След това ще се търси общо решение.

„Ако те кажат, че „карт бланш” няма, протестите може да започнат и утре. Днес имахме „карт бланш” да искаме цялата сума и да чуем доводите”, заяви Илия Проданов.

„В случая това, което имаме, решение на УС на Държавен фонд за 200 милиона лева, но нямаме нито една ясна гаранция кога ще бъде изплатено втори транш на „украинската помощ”, заяви Караколев.  

В момента финансовият министър Людмила Петкова е в Брюксел и земеделците очакват покана за среща, след като се върне в България.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Напрежението в Близкия изток покачи цената на петрола
Дата: 07/10, 23:20

Превърнаха арената на „Игри на волята“ в църква, всички се молят
Дата: 07/10, 23:16

Има решение при крампи
Дата: 07/10, 23:10

Без дъжд във вторник
Дата: 07/10, 22:56

Везенков най-резултатен за Олимпиакос на старта на гръцкото първенство
Дата: 07/10, 22:28

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия