ПП и ДСБ са отказали предложението на "Да, България" за редене на листите в коалицията


Дата: 03/09, 14:40

Кадър БТВ

"Продължаваме промяната" и ДСБ са отказали идеята на "Да, България" за това как да продължи работата в коалицията ПП-ДБ занапред. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на бившия депутат Ивайло Мирчев, пише Актуално

Преди повече от месец преговорният екип на "Да, България" предложи на ПП и ДСБ проект на рамково коалиционно споразумение. То включваше критерии за кандидат-депутати, провеждане на предварителни избори за това кой да е в листите, както и джентълменско споразумение, с което да вземат решение, че първи в листата ще става този, който има най-много преференции, а не този, който партиите са определили на квотен принцип да води листата. 

"По тези наши предложения получихме отказ от страна на ДСБ и ПП. Ние в "Да, България" се опитваме да намерим аргументи, за да получим по-висока подкрепа от избирателите. Затова настоявахме за отказ от партийното парцелиране в листите, за да разберат хората, че залагаме на качеството, а не на партийните квоти. Начинът, по който кандидатите се поставят в листите е най-силното послание към хората какво могат да очакват от коалицията и това е инструментът да се търси доверие от избирателите, който предлагаме да се използва. Въпросът за нас беше как ПП-ДБ да започне да разширява подкрепата си. А е ясно, че това няма как да стане по формулата "още от същото", особено в кадрово отношение. Целта ни беше да се откажем от партийните квоти, а не да ги предоговаряме", написа още Мирчев.

По думите му не може да се говори въобще, че е имало договорено споразумение между трите партии, поради съществуващите различия по тези въпроси.

"Поради неприемане на тези и други наши предложения на този етап преговорният екип на "Да, България!" не е постигнал съгласие с останалите партии в ПП-ДБ. Аз съм част от този преговорен екип и това сме докладвали с колегите си на Националния ни съвет. Тази вечер е заседанието на НС на ДаБГ, а личното ми убеждение е, че въпреки неприемането на предложенията ни, правилният път е към съвместно явяване при ясно заложени цели за постигане от коалицията", написа още Мирчев.

Според него му съществуването на коалицията е обосновано от общите цели за реформи и борба с корупцията, което не може да стане без постигане на разширяване на подкрепата: "Без ясни резултати, които да сочат силна подкрепа на коалицията, ние като Ваши политически представители не можем да имаме претенцията, че сме ви чули".

Вероятно една от причините за изказването на Мирчев, че няма договорено споразумение са думите на Лена Бориславова от ПП, която каза пред bTV, че има "одобрен драфт на коалиционно споразумение между трите сили". 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Столичани ще се бръкнат по около 30 лева за букет за любимата учителка
Дата: 15/09, 15:44

В първия учебен ден ще е облачно и дъждовно
Дата: 15/09, 15:41

Намереният мъртвец в Несебър, е млад варненец. Подозират убийство
Дата: 15/09, 15:31

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 15/09, 15:30

Мъж ще лежи в затвора, след като обра тъща си
Дата: 15/09, 15:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия