Експерт вещае нова секира по джоба на всеки българин


Дата: 18/06, 13:46

снимка Булфото

"Цените, които виждаме на колонките по бензиностанциите в момента, ще се задържат поне 2-3 седмици. Тенденциите са за леко повишаване в последната една седмица, но както си говорим за леко повишаване, така в следващия момент може да се види леко намаление. Средната цена е около 2,50 лв./ 2,60 лв. в отделните вериги.

Миналата година в същия месец цената е била по-ниска, но м.г. в края на юли цената приближи 2,70 лв.", каза Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Когато температурите са по-високи, цената на газта автоматично става по-ниска, защото при производството се употребява много по-малко енергия. Сега очакваме цената ѝ на места да падне под 1 лев. Цената на метана също падна доста, това е най-евтиното гориво, което може да се ползва в страната. Големите зареждания започват още от сряда, четвъртък. В последните години наблюдаваме уикенд почивка, а не както преди", добави Хаджидимитров.

От думите му стана ясно, че рафинерията ни работи на 95%.

"Имаме всякакви горива, вносът върви нормално. За следващите 5-6 месеца не трябва да се притесняваме дали ще имаме гориво. Пазарът се напасна спрямо ситуацията и в момента той работи спокойно. България държи едни от най-ниските цени на горива в ЕС заради ниската данъчна ставка. Предполагам, че това все още ще продължава. Но ако тенденциите, които се появиха в последните 2 години, трябва да бъдат изпълнени до 2027, това няма да бъде точно така", подчерта гостът.

Тогава цената ще скочи.

"Догодина трябва да вкараме по-различни биогорива, след това трябва да спазваме търговия с емисиите. Цената ще е нагоре с около 50-60 ст. Въпросът е как тези средства ще се преразпределят. Да се надяваме, че ще се вземе по-разумно решение, защото ако се повишат горивата в цяла Европа с такава цена, стойността на стоките и услугите ще стане много по-висока", посочи още Димитър Хаджидимитров.

В момента те очакват да видят дали ще има правителство и ще седнат да направят анализи.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Земетресение удари любим на българите гръцки остров
Дата: 26/06, 21:15

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 21:10

Между 100 и 200 лева на хектар по еко схема за намаляване използването на пестициди от Кампания 2023
Дата: 26/06, 21:00

Румъния спечели групата си на европейското след очаквано реми със Словакия, Украйна е аут
Дата: 26/06, 20:561 Коментар

Пиян колоездач пострада, удари се в товарен автомобил
Дата: 26/06, 20:401 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия