BBC: Лекарство за диабет и затлъстяване изглежда забавя стареенето


Дата: 01/09, 09:24

Кадър Ютуб

Лекарство, използвано за лечение на диабет тип 2 и затлъстяване, също може да забави процеса на стареене, смятат изследователите.

Семаглутидът, по-известен като Ozempic, "има далечни ползи отвъд това, което първоначално си представяхме", каза проф. Харлан Крумхолц от Медицинския факултет на Йейл след публикуването на няколко нови проучвания, цитиран от BBC.

Те открили, че лекарството може да се използва за лечение на широк спектър от заболявания, свързани със сърдечна недостатъчност, артрит, Алцхаймер и дори рак.

„Няма да ме изненада, че подобряването на здравето на хората по този начин всъщност забавя процеса на стареене“, каза проф. Крумхолц в петък на конференцията на Европейското дружество по кардиология 2024, където бяха представени проучванията.

Новите данни са публикувани в редица медицински списания, включително Journal of the American College of Cardiology (JACC), който проф. Крумхолц редактира.

„Тези новаторски лекарства са готови да революционизират сърдечно-съдовите грижи и биха могли драматично да подобрят сърдечно-съдовото здраве“, каза той.

Проучванията - част от проучването Select - проследяват повече от 17 600 души на възраст 45 или повече години, тъй като са получавали 2,4 mg семаглутид или плацебо за повече от три години.

Участниците са били със затлъстяване или наднормено тегло и са имали сърдечно-съдови заболявания, но не и диабет.

Тези, които са приемали лекарството, са умирали с по-ниска честота от всякакви причини, включително сърдечно-съдови проблеми и Covid-19, установиха изследователите.

Хората, използващи лекарството за отслабване, са били също толкова склонни да хванат Covid, но е по-малко вероятно да умрат от него, като 2,6% умират сред тези на семаглутид в сравнение с 3,1% на плацебо.

И докато жените са имали по-малко големи неблагоприятни сърдечно-съдови събития, лекарството „постоянно намалява риска“ от неблагоприятни сърдечно-съдови резултати, независимо от пола.

Той също така подобрява симптомите на сърдечна недостатъчност и намалява нивата на възпаление в тялото, независимо дали хората са отслабнали или не.

Д-р Бенджамин Ширика, водещ автор на едно от проучванията и професор по сърдечно-съдова медицина в Харвардското медицинско училище, каза, че констатациите „потвърждават, че наднорменото тегло и затлъстяването увеличават риска от смърт поради много етиологии“.

Но, каза той пред информационната агенция PA, това "може да бъде модифицирано с мощни инкретин-базирани терапии като семаглутид".

Експертите предупредиха в миналото , че лекарството не е бързо решение или заместител на правилното хранене и упражнения и трябва да се предлага само под лекарско наблюдение.

Както всяко лекарство, може да има странични ефекти и рискове - най-често срещаните са гадене, разстроен стомах, подуване на корема и газове.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ивайло Мирчев: "Ахмед Доган с едно интервю може практически да приключи в политически план Пеевски"
Дата: 15/09, 02:00

Нов проект на Комфорт ООД – жилищен комплекс Кабакум Плаза на метри от плаж Кабакум във Варна
Дата: 15/09, 01:50

Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 15/09, 01:50

Мечките, които просят храна в Румъния, ще бъдат преместени в специализиран парк
Дата: 15/09, 01:30

Реал Мадрид спечели гостуването си на Реал Сосиедад с две дузпи
Дата: 15/09, 01:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия