Bившият здравен министър д-р Стефан Константинов: Много по-важна тема е въпросът с денонощните аптеки


Дата: 20/09, 05:00

кадър:  Bulgaria ON AIR

"В нашето здравеопазване има големи проблеми. Има и мънички. Темата може да я класираме в рубриката малки проблеми или отсъстващи проблеми. Големия въпрос, който трябва да си зададем, е дали на хората ще се помогне. Наближават избори, вместо да се говори за стратегическите неща в здравеопазването, ние ще говорим за вендинг машини. В България сме от страните с много аптеки. Големите магазини са концентрирани в големите градове. Защо не бъдем честни и да кажем на хората, че в населено място с 200 души нито аптека, нито вендинг ще свърши работа", заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов в "Денят ON AIR".

По думите му дори да се направи аптека, за да се поддържа, някой ще трябва да купува лекарствата.

"В тези вендинг машини ще се продават лекарства без лекарско предписание. Кои са тези лекарства без лекарско предписание, които са животоспасяващи? Има ли човек, който няма парацетамол и спирт в къщата си? В тези населени места, за които става въпрос, на едно място видях, че са 2% от населението. Дори по социализма не е било на всяка керемида да има аптека или вендинг машина", допълни д-р Константинов за Bulgaria ON AIR.

Много по-важна тема е въпросът с денонощните аптеки, защото да нямаш такава в областен град е проблем, категоричен е той.

"Лятото е 40 градуса, зимата пада до минус 20 градуса температурата. Могат ли да се съхраняват така? Възрастните хора имат хронични заболявания, те се поддържат с лекарства по лекарско предписание. Те са бедни, не си купуват лекарства, а ходят при личния лекар да им ги изпише. Ние нищо няма да им свършим на тези хора. Хората, които се занимават с политика, виждаме, че нивото се снижава и намират битки в несъществуващи неща. Говори се държавата да финансира тези машини", посочи още гостът.

Според д-р Константинов подобни дебати няма да мотивират хората да гласуват.

"Цената в пазарната икономика се ражда в конкуренцията. При нас винаги всичко се опира до конкретния интерес на човека. Чувството ни за общия интерес на държавата отсъства. Политиците са лицето, но в типа държава, в който живеем, има доста по-различни сили зад тях и те не искат да ги дразнят", коментира бившият здравен министър.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж преби и осакати жена пред очите на децата им, задържан е едва три дни по-късно
Дата: 20/09, 09:44

Асфалтират улица "Прилеп" ударно
Дата: 20/09, 09:40

Варненец: Винаги съм се чудил защо нещо вечер чатка в трафопоста на Св. Св Константин и Елена и сега вече го разбрах
Дата: 20/09, 09:36

Стефка Костадинова е на върха: Не са признали рекорда на Магучих засега
Дата: 20/09, 09:30

Център за подкрепа за хора с увреждания ще строят на общински имот във Варна
Дата: 20/09, 09:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия