Ремонтират ReBonkers в "Погребите" във Варна


Дата: 25/04, 21:57

снимка пресцентър на община Варна

Община Варна в лицето на кмета Благомир Коцев даде съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервация на пространството за култура ReBonkers, което се помещава в бившите барутни погреби на Варна.

За Варна е от изключителна значимост фактът, че предложението на сдружение „Таляна“ за консервация на съоръжението е преминало през първия етап на селекция от Фонда за опазване на културата на посланика на САЩ. Убеден съм, че съществува реална възможност обектът за бъде подкрепен по програмата и да представи един добър пример от нашия град и държава за отговорна консервация на исторически, социално и културно значим обект. Това се казва в отговора на кмета Благомир Коцев на молбата за подкрепа от страна на Калина Жечева, председател на УС на Сдружението с нестопанска цел „Таляна“, който е и ползвател на имота.

СНЦ „Таляна“ поиска от общината, в качеството си на управляващ недвижимия имот, разрешение да кандидатства за финансиране за консервационни дейности. Пространството ReBonkers е единственият проект от България, класиран в световната програма на САЩ за консервация на културни обекти, наречен "Фонд за опазване на културата на посланика на САЩ", се казва в писмото от сдружението. Според него престижният грант цели възстановяването и консервацията на сгради с културно значение. През 2022 г. чрез същата програма бе възстановена тракийската гробница край село Свещари.

Програмата предвижда 100% покритие на разходите за консервация и гостуване на американски артисти във Варна, се казва още в писмото. Към проекта е привлечен арх. Тодор Даскалов, експерт в работата с исторически сгради и културни ценности. От американския фонд са поканили сдружението да участва във втория етап на селекция, където ще бъде взето окончателно решение дали проектът да бъде финансиран.

Имотът на ул. “Барутен погреб“ във Варна е публична държавна собственост и представлява защитено съоръжение с площ от 166 кв.м. Предоставено е за ползване на СНЦ „Таляна“ през месец октомври 2023 г. Тъй като става дума за консервационни дейности, проектът не изисква строително разрешение, съобщи пресцентъра на община Варна. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 68 години легендарна българска певица обяви края
Дата: 05/05, 14:55

Малко остава и гръмотевици и дъждове ще удавят части от България, предупредиха синоптици
Дата: 05/05, 14:47

Премиерът: Нека има повече светлина в домовете и душите, смирение и вяра
Дата: 05/05, 14:45

Удрят БТВ, посочи експерт
Дата: 05/05, 14:40

Отиде си легендарен пилот
Дата: 05/05, 14:29

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия