Славчо Велков: Напрежението в Газа няма да спадне


Дата: 20/05, 21:51

Кадър България Он Еър

Наш експерт по международна сигурност изрази мнение за това, което разтърси света през последното денонощие. 

Иранският президент Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер. Машината му се е разбила в планински район на страната и е напълно изгоряла.

"Напрежението вече е налице и то не само в Близкия изток, а в международното пространство. Такъв тип инциденти се разследват много дълго и много прецизно. Вертолетите Bell са едни от най-сигурните, независимо, че са с по-стари системи. Това е събитие от много голям мащаб не само за Близкия изток, но за глобалния свят. Става въпрос за много голяма личност, един от изявените противници на Израел", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в предаването "Денят ON AIR".

Международният наказателен съд излезе със заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, на министъра на обраната Йоав Галант и на още трима души, ръководители от "Хамас", за военни престъпления и престъпления против човечеството, включително водене на война чрез глад и престъпления срещу мирно население.

По думите на Велков това е знак, че международното обществено мнение се обръща и все по-трудно понася онова, което наричаме "престъпления против човечеството" - няма да се позволява на политици да пренебрегнат общоприети човешки норми.

На въпрос дали ще ескалира войната в Ивицата Газа, експертът по международна сигурност отговори, че напрежението няма да спадне, но не очаква увеличаване на конфликта между Иран и Израел. Според Велков може да се стигне до ескалация на напрежението на руско-украинския фронт.

"Посещението на Путин в Китай, броени дни след полагането му на клетва като президент, обяви стратегическо споразумение в областта на ядрената енергетика и автомобилостроенето. Разбраха се, че евразийското пространство вече няма да се развива и да зависи от съюзи като ЕС, нещата в глобален план в бъдещ период ще зависят от политиката на Китай и Русия", каза Велков пред Bulgaria ON AIR.

Той засегна и темата с изборите в САЩ. Според него Тръмп е в състояние да повлияе на процесите във война, но не бива "да се заблуждаваме, че една личност като американския президент няма да провежда и политика, която е насочена навън".

"Няма безопасни места в света", завърши Велков, пише dnes.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



ЕК натиска Гугъл и Фейсбук да засилят битката с дезинформацията и руската пропаганда
Дата: 03/06, 10:57

Хванаха черни трюфели за над 100 хиляди лева на "Капитан Андреево"
Дата: 03/06, 10:55

Проф. Коларова: Оттук нататък в България ще управляват коалиции от две или повече партии
Дата: 03/06, 10:54

Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на Виолета Донева, пред съда: Безкрайно обичам баба си и ужасно съжалявам
Дата: 03/06, 10:52

На АМ "Тракия": Шофьор е заснет да кара с 221 км/ч
Дата: 03/06, 10:482 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия