ЕК отговори за проектозакона за чуждестранните агенти на "Възраждане"


Дата: 12/09, 16:56

Кадър ФБ

Европейската комисия (ЕК) не коментира законопроекти, но има принципно становище за това, че „осъжда всякакво неоправдано ограничаване на демократичните ценности и основните свободи“. Това каза говорител на комисията по повод внесения от проруската партия „Възраждане“ законопроект за регистрация на чуждестранните агенти, предаде Свободна Европа.

Във вторник партията на Костадин Костадинов внесе предложения за законови промени, с които, ако влязат в сила, се отнемат граждански права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина.

Проектът предвижда, че такива лица няма да могат да преподават, нито да извършват политическа дейност. Те ще бъдат задължени навсякъде да обозначават себе си като "чуждестранни агенти".

Предложеният от „Възраждане“ законопроект беше отхвърлен от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС-Пеевски. От „Има такъв народ“ (ИТН) коментираха, че по законопроекта има „неща за оправяне“.

„Принципното становище на комисията е ясно - ЕК осъжда всякакво неоправдано ограничаване на демократичните ценности и основните свободи, каквито са свободите на изразяване и на събиране, и правото за участие в обществения живот“, каза говорителят на комисята в отговор на въпрос, свързан с проектозаконът на „Възраждане“.

Текстът на "Възраждане" почти дословно копира руски текстове от аналогичен закон, приет в Москва през 2012 г. и отттогава многократно ожесточаван. В Русия това е основен репресивен инструмент, насочен срещу медии, неправителствени организации и политическата опозиция още преди да започне пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна.

Партията на Костадин Костадинов за първи път внесе своя проект за Закон за чуждестранните агенти през 2022 г., но той не мина в парламента.

Вторият опит на "Възраждане" да прокара същия текст датира от 2023 г. И тогава той е неуспешен.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



18 септември – 205 години от рождението на Леон Фуко
Дата: 18/09, 00:08

Игри и веселие във Втория традиционен дюлгерски събор на фирма Комфорт
Дата: 18/09, 00:00

12-годишно момче нападна и рани с нож шест деца в училище в Португалия
Дата: 17/09, 23:48

Мбале с дебютен гол за Реал в Шампионската лига
Дата: 17/09, 23:26

Облачно, но почти без валежи в сряда
Дата: 17/09, 23:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия