Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие


Дата: 24/05, 00:20

снимка МС

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия.

Олаф Шолц посочва, че Европа има нужда от по-тясно военно сътрудничество. Както и че подкрепя изявлението на френския президент Еманюел Макрон, според когото френското ядрено оръжие трябва да бъде част от европейския дебат в областта на отбраната.

"Приветствам факта, че президентът на Франция подчерта европейското измерение на френските ядрени сили", пише Шолц и допълва, че Европейският съюз не се нуждае от собствено ядрено оръжие, допълва БНР.

По думите му Европа се стреми към мощни конвенционални сили, противовъздушна и противоракетна отбрана, кибер, космически и прецизни оръжия. А европейците могат и трябва да допринесат повече за трансатлантическото сътрудничество в рамките на НАТО.

По-рано този месец Русия започна в близост до границите на Украйна учение със симулация на използване на тактическо ядрено оръжие. То беше разчетено като опит на президента Владимир Путин да предотврати по-нататъшно въвличане на западните държави във войната в Украйна.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Читалището в Шипка се нуждае от помощ заради щетите от градушката
Дата: 16/06, 12:51

100 доброволци ще броят щъркелите, избрали за дом България
Дата: 16/06, 12:40

Шестима безработни за едно място: В кои области е най-силна конкуренцията
Дата: 16/06, 12:35

Отчитат отслабен мигрантски натиск
Дата: 16/06, 12:24

Голямо задръстване на Маказа
Дата: 16/06, 12:11

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия