Томас Крукс и Лий Харви Осуалд - прилики и разлики


Дата: 16/07, 11:58

Кадър ФБ Dallas Police; Warren Commission

Сравнението между опита за убийство на Доналд Тръмп и убийството на Кенеди преди 62 години в Далас веднага бе тиражирано по света.

Какви са приликите и разликите в двата случая.

Очевидно и Томас Круск на 20 години и Лий Харви Осуалд на 25 години са млади хора.

Целите им - Доналд Тръмп е републиканец, а Кенеди е емблема на демократическата партия. 

При стрелбата срещу Кенеди президентът е убит. Няма други жертви.

При стрелбата срещу Тръмп е убит човек от привържениците му, както и самият стрелец.

Стрелецът на Тръмп, идентифициран като 20-годишния Томас Матю Крукс  от Бетел Парк, Пенсилвания, имаше позиция от високо над земята, подобна на тази на Лий Харви Осуалд, когато застреля Кенеди в Далас преди близо 62 години, пише eu.statesman.com. 

И двамата стрелци са кацнали високо над целите си и очевидно не привлякоха подозрението на Тайните служби.

Докладите сочат, че стрелецът на Тръмп се е целел от разстояние, два пъти по-голямо от това на Осуалд, който е бил в прозореца на шестия етаж на хранилището на тексаските училищни книги.

Осуалд е бил на около 90 ярда - 82 метра от движещата се лимузина на Кенеди.

Осуалд обаче се е целел по движеща се мишена, а Крукс по Тръмп на трибуната, обграден от огромна тълпа от хора, което прави вероятността да убие и рани други хора много по-голяма.

Тъй като Тръмп говореше на сцената, агентите на Тайните служби успяха бързо да го закрият, след като той се наведе на земята, след като беше ранен.

Кенеди нямаше такава защита, когато проехтя първият изстрел, оставяйки на убиеца си ясна видимост да стреля със смъртоносния патрон.

Все пак и при двете стрелби свидетели казаха на властите, че са видели стрелеца в позиция на покрива на близката сграда, въпреки че органите на реда не са го направили.

В брифинг в събота късно вечерта подполковник Джордж Бивънс от щатската полиция на Пенсилвания каза, че правоприлагащите органи проследяват „редица подозрителни събития“.

Сред тях имаше разкази на свидетели, които казаха, че са се опитали да сигнализират на полицията за дейността на човек извън митинга мигове преди стрелбата.

Свидетел на убийството на Кенеди от Далас, парният монтьор Хауърд Бренан, каза пред разследващата Комисия Уорън , че е седял на бетонна стена, чакайки кортежа на около 120 фута от хранилището на училищните книги и че е видял мъж на прозореца на шестия етаж. преди стрелбата.

Той описа първия взрив като звучащ като "петарда", както много от присъстващите на митинга на Тръмп казаха на репортери.

„Е, тогава нещо, точно след тази експлозия, ме накара да мисля, че това е петарда, хвърлена от книжарницата в Тексас“, цитира Бренан в доклада , съставен от президентския панел, натоварен с разследването на убийството на президента. „И аз погледнах нагоре. И този човек, когото видях преди, се прицели преди последния си изстрел.

„Е, както ми се стори, той стоеше изправен и се облегна на левия перваз на прозореца, с оръжието на дясното рамо, държеше пистолета с лявата си ръка и се прицели положително и стреля последния си изстрел... Той извади вдигна оръжието назад от прозореца, сякаш го дърпаше обратно към себе си и може би спря за още секунда, сякаш за да се увери, че е уцелил целта си, и след това изчезна."

Сблъсъкът и объркването, последвали веднага стрелбата в Далас, бяха в контраст с бързите действия на митинга на Тръмп, каза пенсионираният фотограф очевидец на стрелбата срещу Кенеди Хари Каблук.

Агентите бързо застреляха и убиха мъжа, заподозрян в стрелба по Тръмп, само дни преди Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки.

„Не съм правил никакви сравнения“, каза Каблук за първоначалната си реакция на стрелбата в Пенсилвания. — И все още не го правя.

След като е заловен и арестуван, Осуалд е убит само 48 ч след покушението от собственика на нощен клуб в Далас Джак Руби. Малко преди да бъде застрелян, Осуалд заявява, че е „набеден“, не е убивал никого, и че иска право да се защитава в съда, което му е отказано. С течение на времето, и след като започва разсекретяването на официалните архиви по атентата срещу президента Кенеди, и излизането на бял свят на т.нар. „видео Запрюдер“, редица независими изследователи и документалисти оспорват официалната версия за „един стрелец“. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Къща изгоря в село Равно поле
Дата: 24/08, 00:39

Бившият шеф на пожарната Николай Николов вероятен бъдещ МВР шеф
Дата: 24/08, 00:28

Търсят се 400 граничари
Дата: 24/08, 00:16

Голям пожар избухна в сръбска фабрика за бои и лакове за трети път
Дата: 24/08, 00:06

Проф. д-р Сейит Али Гюмюшташ, международно признат експерт в онкоортопедията, гостува в България
Дата: 24/08, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия