В лаборатория „ЛИНА”: PCR тест за коклюш, гастро панел и изследвания за диабет


Дата: 16/05, 09:05

Кампанията със специализирани анализи на лаборатория „ЛИНА” продължава и през месеците май и юни 2024 г. В този период тя е посветена на диагностиката на коклюш, диабет и заболявания на стомаха. Целта е високоспециализирани анализи да бъдат по-достъпни за пациентите.

Кампанията важи в самостоятелните филиали на лабораторията в страната:Варна, Бургас, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Сливен и Ямбол. Тя включва:

Коклюш и паракоклюш ДНК на намалена цена от 93.00 лв. на 82.00 лв.

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, е опасно инфекциозно заболяване, чийто причинител е Bordetella pertussis. На повишен риск от заразяване с него са изложени най-малките, които все още не са показани за поставяне на ваксината, и възрастните, при които липсват налични защитни антитела.

За да се избегне тежкото протичане на болестта и за да се приложи адекватна терапия, е необходима своевременна диагностика. Затова е препоръчително пациентите да се изследват с PCR тестове, които откриват коклюш при първите симптоми. Това се дължи на факта, че този тест се основава на откриване на инсерционни последователности (IS), които са част от генома на бактерията Bordetella pertussis.

Изследването на коклюш и паракоклюш ДНК се извършва от назофаренгиален секрет и включва: DNA B.pertussis; DNA B.holmesii; DNA B.parapertussis.

Специализирана диагностика при диабет на намалена цена от 246.00 лв. на 193.00 лв.

Захарният диабет е едно най-широко разпространените социално значими заболявания на съвременния човек. Дели се на захарен диабет първи тип и захарен диабет втори тип. Първи тип се среща по-често при децата и по-рядко при възрастните и се дължи на автоимунитет – т.е. имунната система сама унищожава клетките, които произвеждат инсулин, необходим за усвояването на захарта. Захарен диабет втори тип е по-чест при възрастните и се дължи на съчетанието на наследствени фактори и начина на живот (обездвижване и затлъстяване).

Изследвания, свързани със захарния диабет, и преди са присъствали в специализираните кампании на лаборатория „ЛИНА”. Този пакет обаче е допълнен с още важни анализи, които могат да помогнат за диагностиката и контрола на това заболяване. Той включва: anti GAD 65 антитела; anti-Insulin (анти-инсулинови антитела IAA); anti IA2 (анти IA2 антитела);  ICA (островноклетъчни антитела); Proinsulin.

Повече за анализите

Тестовете GAD-65 антитела, anti-Insulin (анти-инсулинови антитела IAA), anti IA2 (анти IA2 антитела), ICA (островноклетъчни антитела) са специализирани серологични анализи за откриване наличието на антитела срещу онези клетки на панкреаса, които произвеждат хормона инсулин, както и срещу самия инсулин. Изследването за тези антитела е ключово за диагностиката на захарен диабет първи тип. Без инсулин серумната глюкоза не може да влезе в клетките и да се използва от тях, в резултат на което пациентите със захарен диабет са с много високи стойности на кръвната захар, ако не се лекуват.

Показания за изследване – пациенти с новооткрит диабет, при които трябва да се установи дали се касае за първи или втори тип захарен диабет. При първи тип едно или повече антитела са високи, тяхната стойност спада от 5 до 10 години от началото на заболяването. Повишени стойности на антителата в серума могат да са налице и няколко години преди да се отключи заболяването.

Показателят проинсулин е важен диагностичен маркер за захарен диабет тип 2.  При захарен диабет втори тип – проинсулинът е във високи концентрации, защото се синтезира много повече инсулин т.к. клетките са резистентни към действието му и по този начин организмът се стреми да усвои кръвната захар. Проинсулинът се увеличава и при тумори на панкреаса, които са свързани с високо производство но инсулин – инсулиноми.

Важно условие при изследване на показателите от тази профилактична кампания е да бъдат извършени задължително на гладно. Някои лекарства като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им трябва да бъде отчетен при интерпретация.

Гастро панел: Хеликобактер пилори IgG; Гастрин; Pepsinogen I; Pepsinogen II; PG I/ PG II на намалена цена от 160.00 лв. на 116.00 лв.

Изследването е кръвно, а чрез изброените биомаркери може да се направи оценка на състоянието на лигавицата във всички отдели на стомаха. То е подходящо, ако имате киселини, гастроезофагеален рефлукс, подуване на корема, гадене, повръщане, тежест или болка в стомаха преди или след нахранване. Чрез него може да се установи дали организмът е бил изложен на инфекция с Helicobacter pylori, дали това е довело до гастрит, дали той е атрофичен и в коя част на стомаха са локализирани промените. Тази скринингова програма е много полезна с цел ранна диагностика на основните преканцерозни заболявания на стомаха – хеликобактер пилори инфекция и атрофичен гастрит. Гастро панелът позволява да се насочат към инвазивното ендоскопско изследване гастроскопия само тези пациенти, при които това е строго необходимо. Извършва се на гладно като някои лекарства, които повлияват стомашната секреция на солна киселина, могат да повлияят резултатите от теста.

Гастро панелът е косвен метод за оценка на състоянието на стомашната лигавица и не може напълно да замени „златния стандарт“ в диагностиката на стомашните заболявания – гастроскопията.

Такса манипулация и обезвреждане: 2 лв.

 

* публикация

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци
Дата: 24/05, 02:00

Спортният директор на ЦСКА: "В последно време има прекалено много съдийски грешки"
Дата: 24/05, 00:54

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете
Дата: 24/05, 00:37

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие
Дата: 24/05, 00:20

Честит ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Дата: 24/05, 00:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия