И Турция сложи край на телефоните в училищата


Дата: 04/09, 17:12

снимка:  Пиксабей

Турция забрани на учениците да използват мобилни телефони, лаптопи, таблети и други цифрови устройства в класните стаи по време на часовете, е посочено на страницата на Министерството на просветата, цитирано от БТА.

Учениците ще трябва да предадат мобилните си телефони, преди да влязат в класната стая. 

Наредбата се публикува в навечерието на новата 2024/2025 учебна година и е в унисон с тенденцията все повече страни да налагат забрана на телефоните в училище.

Правилото „Без телефони в час“ вече е наложено в Гърция, Франция, Нидерландия, Италия, Великобритания, както и в Белгия, където новата учебна година започва с нови правила.

Учениците предават мобилните си телефони в началото на деня, поставяйки го в кутия, подобна на сейф. Взимат ги обратно едва в края на учебния ден.  

В доклад на ЮНЕСКО през 2023 г. е било препоръчано да не се допуска ползването на мобилни телефони в училищата заради това, че влошават представянето на учениците и оказват отрицателно въздействие върху емоционалното им развитие.

В проучване, обхванало периода от предучилищното до висшето образование в 14 държави, се установява, че това разсейва учениците от учебния процес. Дори само наличието на мобилен телефон наблизо и получаването на известия е достатъчно, за да се отклони вниманието на учениците от поставената задача. 

В понеделник, 9 септември, около 20 млн. турски ученици в началната и средната степен ще започнат учебни занятия. Очаква се да стане ясно как ще се отрази новата промяна.

Забраната за мобилни телефони беше въведена още миналата година в много училища в Белгия. Резултатите показват, че учениците действително са по-концентрирани в час и общуват повече помежду си в междучасията.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Две години без жертви след поставянето на разделителни колчета на Кресненското дефиле
Дата: 15/09, 22:16

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 15/09, 22:00

Доц. Лозанов: Единствено нашата безпаметност заплашва българската идентичност
Дата: 15/09, 21:53

Кошмар в Румъния! Потопът взе шест жертви, а един човек изчезна
Дата: 15/09, 21:40

Пращат черната кутия на разбилия се L-39 "Албатрос" в Чехия
Дата: 15/09, 21:22

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия