Хиляди българи дочакаха нова пенсия с 50 % отгоре


Дата: 01/05, 15:09

Пиксабей

Със 124 гласа "за", 52-ма "против" и 8 въздържали се парламентът гласува на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, който предвижда увеличение с 50% на добавката към пенсиите и създаване на нова правна рамка в Кодекса за социално осигуряване, където вече ще има пенсия за репресия, предаде Факти и БТА.

"Представителите на Зелено движение в ПП-ДБ ще подкрепим направеното предложение, което го разбираме в двете му части - добавката в пенсията се превръща в пенсия, така че да се преодолее проблемът с липсата на стаж и при навършване на години да се използва тази пенсия, дори този стаж да не е налице. Поправките в Кодекса за социално осигуряване, даващи възможност да се купят 3 години от репресираните не е са достатъчни да се изпълни това условие. А другата част е да се повиши нивото на тази добавка от 50% от средната пенсия в страната, сега се покачва двойно за да се осъвремени към настоящия жизнен стандарт. Надявам се, че по този начин ще има справедливост към хората, изпратени в лагери и затвори и следва да направим това, за да има справедливост към репресираните", каза Даниела Божинова - ПП-ДБ.

"В края на 49-ото НС бихме могли да направим един жест, който заслужават нашите страдалци, отдали живата си за свободата и демокрацията. Това не е популизъм. Става въпрос за 6000 души. Всяка година на датите, свързани с почитане паметта на жертвите на комунизма, аз се срещам с тези хора. Те са изключително скромни. Те не искат, не стачкуват, не се молят, просто питат, дали можем нещо да направим за тях. А ние можем да актуализираме техните пенсии с 50%. Става дума за 10 млн. лв. за следващата година. Смятам, че тези хора заслужават да бъдат уважени и се надявам всички да подкрепим този законопроект, който да е венец за това Народно събрание в последния му ден", посочи Румен Христов - лидер на СДС, депутат от ГЕРБ-СДС.

"Там, където репресираните, които са добили право на пенсия към сбора на пенсиите, имат право на добавка от 30 до 50% по сегашното законодателство. Ние предлагаме тази добавка да бъде увеличена с 50%, тъй като тези добавки не са актуализирани повече от 20 години. Ние предлагаме да се създаде нова правна рамка в Кодекса за социално осигуряване, където вече ще има пенсия за репресия, тъй като има граждани, които не са добили право на пенсия или това са по-малко от 100 граждани, които не са имали нужните години и стаж", посочи Севим Али - ДПС.

"Предложеният законопроект се вкарва по две причини. За да осигурим малко повече гласове за предстоящите избори и втората причина е, че защото ГЕРБ-СДС искат да подкрепят своя коалиционен партньор и те работят в коалиционни взаимоотношения от 10 години и 10 месеца, с малки прекъсвания и с различни патерици. Това предложение е чисто предизборно и ние няма да го подкрепим", каза Георги Георгиев - "Възраждане".

"Действително доста политически изглежда, това което се вкарва. Ние от БСП не искаме да го политизираме. Ще направим промени и предложения между първо и второ четене и не се изкушавайте да го предложите на второ четене сега този законопроект. Считаме, че в голяма част от мотивите на вносителите има доста исторически оттенък и трябва да се разглежда доста по-внимателно. Не искам да влизам в полемика, за да не се политизира въпросът, макар че така изглежда. Независимо колко са останали живите участници в антифашистката борба, те не са признати като участници във Втората световна война. Във Франция и Унгария са признати. Тук говорим за справедливост. Затова ви моля, нека да се обмисли. Нашите предложения ще ги направим на второ четене и да разгледаме под този ъгъл промените в закона, тъй като има исторически препратки", каза Борислав Гуцанов - "БСП за България".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Йоана напусна "Ергенът" преди големия финал
Дата: 15/05, 23:18

Боян Чуков и БСП в геополитическа дискусия във ФКЦ Варна на 16 Май от 18 ч.
Дата: 15/05, 23:10

До 19 градуса и дъжд в четвъртък
Дата: 15/05, 23:01

Оперираха успешно словашкия премиер Роберт Фицо
Дата: 15/05, 22:50

Естетичната медицина е по-безопасна, когато си в опитни ръце
Дата: 15/05, 22:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия