Премиерът избира българския еврокомисар до часове


Дата: 30/08, 00:36

Снимка Булфото

Служебният премиер Димитър Главчев е на прага да направи решаващ избор за българския еврокомисар, като в следващите часове се очаква да обяви кои две кандидатури ще изпрати до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Шест политически партии вече номинираха седем кандидати за този престижен пост, пише Дунав мост.

От ГЕРБ - СДС предложиха Екатерина Захариева, която е бивш вицепремиер и министър на външните работи. ПП - ДБ номинираха Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите. Партията „Възраждане“ посочи Виктор Папазов, икономист и създател на Българската фондова борса. ДПС издигна кандидатурата на бившия евродепутат Искра Михайлова. БСП номинира двама кандидати: заместник-председателя на парламента Драгомир Стойнев и евродепутата Цветелина Пенкова, като последната е предпочетена за ресор „Енергетика“. Партия „Има такъв народ“ предложи Велислава Петрова, бивш заместник-министър на външните работи.

Президентът Румен Радев коментира, че в писмото на Урсула фон дер Лайен до българския премиер се подчертава необходимостта страната ни да предложи двама кандидати, като единият задължително трябва да бъде жена. Той изрази мнение, че изпращането на мъж и жена би означавало почти автоматичен избор на жената, като призова Министерския съвет да предложи две жени, за да осигури реален избор за председателя на ЕК.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че е логично партията победител на европейските избори да има предимство при излъчването на кандидати за еврокомисар, отбелязвайки, че ЕНП, към която принадлежи ГЕРБ, спечели тези избори.

Очаква се премиерът Димитър Главчев да обяви финалните номинации утре, като продължават неофициалните преговори в Брюксел за допълнителни женски кандидатури в замяна на обещания за по-влиятелни постове.

Въпреки че в България се спекулира за ресор „Регионална политика“, от Брюксел все още не потвърждават тази информация. Две други страни също претендират за този ресор – Гърция и Хърватия, като всяка от тях предлага свои силни кандидати.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Варненци запретнаха ръкави и светна между блоковете за нула време
Дата: 14/09, 12:21

Важна информация за промени в движението в София заради концерта на Бочели
Дата: 14/09, 12:17

Тошко Йорданов по БНТ: В България джентълменски споразумения няма
Дата: 14/09, 12:15

Столтенберг призна голяма грешка на НАТО в Украйна
Дата: 14/09, 12:05

Три нови жалби подаде Джевдет Чакъров
Дата: 14/09, 11:54

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия