По-строг контрол при използването на имитиращи млечни продукти


Дата: 18/09, 22:35

кадър: БНТ

Министерство на земеделието подготвя наредба за по-строг контрол при използването на имитиращи млечни продукти. По данни на асоциацията "Активни потребители" само за първите шест месеца на годината сме консумирали над 6 хиляди тона палмово масло, а 8 от всеки 10 баничарници у нас продават продукти с имитиращ продукт вместо със сирене.

Близо 20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини, показва анализ на земеделското министерство. Мандрите са вложили в млечните продукти близо 4 хиляди тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), предава БНТ.

По данни на "Активни потребители" 7 процента повече имитиращи млечни продукти сме изяли тази година. Количествата им по щандовете в магазините намаляват за сметка на увеличено използване в баничарници и заведения за обществено хранене.

И докато в магазина е задължително имитиращите продукти да са отбелязани на етикета, то в ресторанта ще ви кажат дали сиренето върху шопската салата е имитиращ продукт, само ако попитате. С готвените промени предоставянето на тази информация в заведението за обществено хранене ще стане задължително.

Димитър Димитров, МЗХ: "Намерението е чрез тази наредба да се изисква в случаите, когато храната не е предварително опакована от производител и няма етикет, потребителят да получава достатъчно информация, че баничката, която си купува или салатата в ресторанта със сирене, в които са включени тези имитиращи продукти, той да получава коректна информация, че там не се съдържа сирене например, а имитиращ продукт."

Някои потребителски организации у нас дори настояват напълно да се забрани използването на имитиращи млечни продукти.

Пейо Майорски, Асоциацията за защита на потребителите: "Специално българското саламурено сирене и кисело мляко не бива да бъдат произвеждани като имитиращи продукти, защото те са защитени в Европейския съюз, а и са с национално значение. Имитиращите продукти се продават най-много на вътрешния пазар. Те не са за износ за Европа, а за нас, което значи, че българите консумираме българска стока в имитиращата му форма, което е недопустимо."


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Забраната за износ на инсулини и антибиотици, предназначени за системна употреба в детска възраст, се удължава до 21 октомври
Дата: 19/09, 17:45

Каракачанов: Македонците умишлено ескалираха конфликта
Дата: 19/09, 17:35

Магазин At My Home в Grand Mall Varna отбелязва своя първия рожден ден
Дата: 19/09, 17:30

Ето къде няма да има ток през почивните дни във Варна и областта
Дата: 19/09, 17:29

Деветокласниците ще се явят на тест по природни науки на 14 и 15 октомври
Дата: 19/09, 17:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия